Žikina šarenica na Jahorini

Karavan Žikine šarenice boravio je na Jahorini gdj su snimljene dve epizode koje je moguće pogledati u nastavku ovog teksta a pre toga možete pročitati i Žikine utiske sa Jahorine, Olimpijske planine.

“Ovog vikenda boravio sam na Jahorini. Sa kolegama iz TV Pink snimili smo dve emisije „Žikine šarenice“ i to je bila prilika za nova saznanja o ovom čarobnom kraju.

Međunarodni olimpijski komitet je Sarajevu dodelio ulogu organizatora XIV zimskih olimpijskih igara, koje su se održale 1984. Pored Sarajeva, veliki deo takmičarskih aktivnosti se odigrao i na okolnim planinama. Sarajevo je postalo centar medijskog interesovanja, a Jahorina, jedna od planina na kojoj su se održale Zimske olimpijske igre, doživljava najveći procvat. Jahorina se može pohvaliti odlično uređenom infrastrukturom, kako prilaznim putevima, tako i blizinom aerodroma, Sarajeva i Pala. Ona ujedno predstavlja najmoderniji i najveći ski-centar u BiH. Najviši vrh Jahorine je Ogorjelica sa 1.916 m nadmorske visine.

Ukupna dužina staza za alpsko skijanje iznosi oko 40 kilometara. Staze na Jahorini su smeštene između 1.880 i 1.300 metara nadmorske visine, što predstavlja sasvim solidnih 580 m visinske razlike. Planina osim izuzetne konfiguracije skijaških staza poseduje i impozantan vertikalni transport. Centar opslužuju tri nova šestoseda, četiri ski-lifta i dvosed, ukupnog kapaciteta 10.000 skijaša na sat, što doprinosi brzom i prijatnom prebacivanju skijaša.

Pored tehničkih karakteristika, ova planina ima neverovatan duh. Atmosfera i prijatnost lokalnog stanovništva su nešto na čemu i vrhunski ski-centri mogu da pozavide „olimpijskoj lepotici“.

Na ceremoniji zatvaranja 1984. predsednik MOK Huan Antonio Samaran je rekao da je Sarajevo najbolji organizator Zimskih olimpijskih igara do tada u njihovoj istoriji i poslednje reči su mu bile: „Doviđenja, drago Sarajevo“. Medutim, olimpijski duh još uvek živi u ovom gradu na planini Jahorini i njegovim stanovnicima, uprkos generacijskim smenama i životnim problemima koji su ovaj kraj zadesili poslednjih decenija. To osete i gosti koji dođu na Jahorinu, zbog čega je postala jedna od omiljenih destinacija u regionu, pa i šire. Ovih martovskih dana teško je naći slobodno mesto u hotelima, što po oceni direktora Olimpijskog centra Jahorina Dejana Ljevaića jesu slatke muke i obaveza da se ponuda proširi. Već je započelo renoviranje i proširenje kultnog hotela „Bistrica“.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde