Železnicom preko Žeželja od kraja novembra

Novi Sad, 8. juna 2017 - Evropski komesar za prosirenje Johanes Han, ministarka gradjevinarstva, saobracaja i infrastrukture Zorana Mihajlovic, ministar za energetiku i rudarstvo Aleksandar Antic, predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirovic i gradonacelnik Novog Sada Milos Vucevic obisli su mesto izgradnje Zezeljevog mosta, koji je u zavrsnoj fazi priprema za podizanje lukova ka glavnom stubu na Dunavu. FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/ dr

Izgradnja Žeželjevog mosta biće završena do kraja novembra i tada će preko mosta početi železnički saobraćaj, rečeno je juče na gradilištu koje su posetili evropski komesar za proširenje Johanes Han, ministri Zorana Mihajlović i Aleksandar Antić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Prema Hanovim rečima, Žeželjev most će doprineti jačanju veza i privrednoj saradnji između ljudi sa dve obale Dunava i daće značajan doprinos saradnji u celom regionu.

Mirović je rekao da se na samom gradilištu vidi da je blizu kraj velikog zajedničkog posla, u kome učestvuje Evropska unija, Republika Srbija, AP Vojvodina i Grad Novi Sad.

On je podsetio da je Pokrajinska vlada završila posao oko izdavanja dozvola za izgradnju pristupnih saobraćajnica Želzeljevom mostu i najavio da će u narednih desetak dana i početi radovi na izgradnji tih pristupnih saobraćajnica.

On je naglasio da nema nikakvih problema vezanih za finansiranje izgradnje mosta za razliku, kako je rekao, od nekih prethodnih vremena kada, po njegovim rečima, nije bilo dovoljno sluha o značaju projekta i same izgradnje Žeželjevog mosta.

Mirović je istakao da Žeželjev most osim za Srbiju, AP Vojvodinu i Grad Novi Sad ima veliki i međunarodni značaj, a dodao je da se nada da će u budućnosti biti još značajnih infrastrukturnih objekata koji će biti zajednički projekti sa EU.

Evropski komesar Han rekao je da je lokaciju na kojoj se gradi most prvi put posetio 2012. godine u svojstvu Evropskog sekretara za regionalnu politiku, a govoreći o značaju Žeželjevog mosta on je naglasio da je značaj veliki ne samo za Novi Sad, AP Vojvodinu I Srbiju, nego i za ceo region i Evropu.

Prema njegovim rečima, ukupna vrednost projekta je 53 miliona evra, od čega je Evropska unija obezbedila 34, 5 miliona.

On je kazao da se nada da će izgradnja Žeželjevog mosta biti završena bez problema i da neće biti nikakvih incidenata.

Evropskog komesara Johanesa Hana, pre obilaska gradilišta Žeželjevog mosta, na platou ispred sata na Petrovaradinskoj tvrđavi, dočekali su Mirović, Vučević, a tu su bili i Zorana Mihajlović i Aleksandar Antić.

Izvor: RTV

Foto: TANJUG (Jaroslav Pap)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde