Zakon o ispitivanju imovine uskoro pred poslanicima

Beograd, 11. januara 2018 - Ministar unutrasnjih poslova Nebojsa Stefanovic rekao je danas da je danas raspisana crvena Interpolova poternica za Filipom Koracem. On je na zajednickoj konferenciji za stampu sa ministarkom pravde Nelom Kuburovic rekao da je Korach optuzen za neka od najtezih krivicnih dela u nasoj zemlji. FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / bb

Predlog zakona o ispitivanju porekla imovine mogao bi da se nađe pred poslanicima Skupštine Srbije tokom prolećnog zasedanja, najavila je danas ministarka pravde Nela Kuburović i ocenila da, posle 18 godina, postoji politička volja da se takav zakon usvoji i primenjuje.

Nacrt zakona juče je zvanično prošao proceduru u Vladi i ponuđen je na raspravu, a ukoliko bude sugestija da se odredbe dodatno unaprede, Predlog zakona bi mogao da uđe u skupštinsku proceduru do kraja prolećnog zasedanja, rekla je Kuburović u Jutarnjem dnevniku Radio-televizije Srbije.

Kuburović je naglasila da će zakon biti istovremeno “i preventivan i antikoruptivan” i ukazala na preduslove koji će omogućiti njegovu efikasnu primenu.

Danas imamo različite registre – počev od evidentiranja prometa svih nepokretnosti, tako da se podaci mogu unakrsno pratiti i ispitivati, što će poreskoj upravi omogućiti da efikasno postupa, objasnila je Kuborović.

Ona je naglasila da zakon “neće biti selektivan” jer će pod udarom naći i političari, poslovni ljudi, estrada, državni službenici.

Poreska uprava će, rekla je Kuburović, postupati po prijavama nadležnih organa, ali i po prijavi građana, a ako ustanovi kršenje zakona u obavezi je da to prosledi tužilaštvu.

Najmanji period provere da se utvrdi da li neko “ima nesrazmeru između prihoda i imovine koju stvarno poseduje” biće tri godine, naglasila je ministarka pravde Nela Kuburović.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde