Zagreb tvrdi da SSP nije prekršen

Hrvatska ne smatra da je povećanjem naknada za kontrolu uvoznog voća i povrća iz trećih zemalja prekršila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, rekli su u Ministarstvu poljoprivrede Hrvatske za „Politiku“.

Kako tvrde, ovde nije reč o vancarinskoj barijeri, već o naknadama za inspekcijski nadzor, koje, po mišljenju Hrvatske, „uopšte nisu preterane“.

Hrvatska ovakvu odluku pravda, kako kažu, isključivo zaštitom potrošača zbog čega je i donet Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i usklađenosti voća i povrća sa tržišnim standardima.

Kao opravdanje za poskupljenje oni navode primer da ako se uzme u obzir da je nosivost prosečnog šlepera od 25 tona, a u njemu se nalazi paprika čija je maloprodajna cena oko 10 kuna, (1,3 evra), trošak pregleda takve pošiljke košta od 2 000 kuna (270 evra), zanemariv  je u odnosu na ukupnu vrednost paprike koja iznosi 250 000 kuna (oko 33 000 evra), objašnjavaju.

U Ministarstvu tvrde da nije reč o diskriminaciji robe i trgovaca koji dolaze iz nama susednih zemalja i dodaju da se u ovom propisu ništa nije menjalo u sistemu kontrole i da je on uveden još 2013. godine u skladu sa propisima EU.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde