Vučić preuzeo dužnost predsednika: Gradićemo Srbiju sprat po sprat

Aleksandar Vučić položio je danas zakletvu u Skupštini Srbije i preuzeo dužnost predsednika Srbije. Dosadašnji predsednik Tomislav Nikolić predao dužnost Vučiću na Andrićevom vencu. U prvom obraćanju Vučić je poručio da će se Srbija graditi sprat po sprat.

foto:Marko Todorović

„Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiji kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti“.

Vučić je zakletvu položio držeći desnu ruku na Ustavu Srbije.

Polaganjem zakletve počeo je da teče njegov petogodišnji mandat.

Vučić je za predsednika izabran u prvom krugu izbora 2. aprila sa osvojenih oko 56 odsto glasova, odnosno podrškom više od dva miliona birača.

Svečanom polaganju zakletve prisustvovali su bivši predsednici Srbije, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, članovi Vlade Srbije, predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica, i javnog i kulturnog života Srbije…

Primopredaja dužnosti na Andrićevom vencu

Vučiću je dužnost predao dosadašnji šef države Tomislav Nikolić na svečanosti u zgradi na Andrićevom vencu.

Beograd, 31. maja 2017.- Predsednik Aleksandar Vucic (L) i odlazeci predsednik Tomislav Nikolic (D) ispred zgrade na Andricevom vencu. Predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vucicu duznost je predao dosadasnji sef drzave Tomislav Nikolic na svecanosti u zgradi na Andricevom vencu. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

U svečanoj sali zgrade Predsednika, Nikolić je Vučiću predao standartu, koju je Vučić poljubio, i pečat, simbole predsednika Republike.

Standarta je posebna zastava kvadratnog oblika sa belim rubom i romboidima u crvenoj i plavoj boji i grbom u sredini, koja označava prisustvo predsednika, a pored predsednika Republike, može je koristiti i predsednik Narodne Skupštine.

Pored zastave, Nikolić je Vučiću predao i pečat predsednika Republike koji se stavlja na akte koje potpisuje predsednik.

Nikolić je Vučića dočekao ispred zgrade Predsednika Republike, nakon što je Vučić položio zakletvu u parlamentu.

Nakon toga novi i bivši predsednik otišli su na sastanak.

Gradićemo Srbiju sprat po sprat, do neslućenih visina

„Prestali smo da se molimo bilo kome za mrvice, ali smo počeli da verujemo, u sebe, i u Srbiju i na svemu tome, na toj promeni, izgradili smo temelj sopstvene budućnosti, i budućnosti ove zemlje“, poručio je Vučić u prvom obraćanju u svojstvu predsednika Srbije.

„Na tom temelju nameravam, zajedno sa Vladom Srbije, da nastavim da gradim. Da dižem, zajedno sa svima u Srbiji, sprat po sprat, stepenik po stepenik, ploču po ploču, bez želje da tu građevinu ikada završim, već da je samo podignem dovoljno visoko, dovoljno stabilno, da drugi, posle mene, posle nas, mogu da odu u neslućene visine“, poručio je obraćajući se poslanicima i gostima u Skupštini Srbije, a nakon što je položio zakletvu kao njihov predsednik.

Zahvalivši najpre svim prethodnim predsednicima Srbije, posebno Tomislavu Nikoliću, on je nabrojao kojih će se principa, načela i zakonitosti držati tokom mandata koji je započeo.

„Ponosan sam na sve rezultate koje smo zajedno postigli, na svaki kilometar puta, na stotine mostova koje smo izgradili, na hiljade radnih mesta koje smo otvorili. I još mnogo posla je pred nama, što moramo zajedno da uradimo“, rekao je Vučić.

„Lao ce je rekao da ljubav koju vam neko pruža, daje vam snagu, a hrabrost vam uliva ljubav koju vi prema nekome ili nečemu osećate. Ja sam veoma hrabar čovek jer mnogo volim vas i najviše na svetu volim Srbiju“, rekao je Vučić.

Izvor: RTV

 

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde