Vučić pozvao na unutrašnji dijalog o Kosmetu

Beograd, 15. novembra 2013. - Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vucic izjavio je danas da ocekuje vecu izlaznost na ponovljenim izborima u Kosovskoj Mitrovici, ali je dodao da je odluka o tome na našem narodu koji tamo živi."Smatramo da je veoma dobro da izadu - veoma dobro za njih", rekao je Vucic novinarima u parlamentu i dodao: "Svaku njihovu odluku cemo poštovati". FOTO TANJUG / TANJA VALIC / nr

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je građane Srbije pozvao na unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji, kako ne bi taj teret ostavili potomcima i zato što je potrebno, da svi zajedno pronađemo odgovor koji će biti trajan i isključiti sukob kao opciju.

„Vreme je da kao narod prestanemo kao noj da zabijamo glavu u pesak i da pokusamo da budemo realni, da ne dopustimo sebi da izgubimo ili nekome predamo ono što imamo ali i da ne čekamo da će nam u ruke doći ono što smo davno izgubili,“ napisao je Vučić u autorskom tekstu za „Blic.“

Srbija nije za potcenjivanje

S druge strane, albanskom greškom, i to velikom, smatra nerazumevanje srpskih državnih i nacionalnih interesa i njihovo potcenjivanje.

„Nije Srbija za potcenjivanje, uprkos činjenici da Albanci u sprovođenju svojih nacionalnih ideja imaju značajnu podršku većine zapadnih zemalja. Nije današnja Srbija kužna kao što je bila, nije Srbija slaba kao sto je bila 1999, 2004. i 2008. godine, ali nije Srbija, niti sme da bude bahata i arogantna kao što je neretko bila,“ navodi Vučić u autorskom tekstu.

Ćutanje, kako ocenjuje, znači da nas odgovori ni na šta više ne interesuju, da smo prestali da se nadamo i odlika onih koji misle da su samo, i isključivo oni u pravu, i da nemaju više šta da nauče ni o čemu da pričaju sa bilo kim.

„To je modus operandi tiranija, uvek spremnih na prolivanje tuđe krvi. Na kraju ćutanje je kraj. Posle njega više niko ne govori,“ ukazuje Vučić.

Do rešenja vrućom glavom i hladnim srcem

„Zato što je naše najteže pitanje u osnovi baš to, i zato što je potrebno, kao nikada do sada, da svi, zajedno pronađemo odgovor. I to onaj koji će biti trajan, koji će isključiti sukob kao opciju, i koji će svima na ovim prostorima doneti korist“

A pronalaženje rešenja, navodi, „zahteva glavu vruću od stalnog razmišljanja, srce koje je hladno na preterane emocije i ruke uprljane kompromisima. I naše i albanske.“

Pronalaženje rešenja, dodaje, zahteva i rad svih, i jasnu svest o tome da je to što radimo dugačak, zamršen i bolan proces, ali najpre onu vrstu promene u našoj kolektivnoj svesti koja je često svaki dogovor doživljavala kao poraz.

To jednostavno nije tačno, kaže predsednik Srbije.

„Nismo mi ništa tako veliko dobili u ratovima, što smo gubili u miru. Zato što smo, sve što smo dobili, i izgubili ratujući, platili najtežom mogućom cenom, onom koja ne može da se nadoknadi – našim životima i životima naše dece“.

I to, kako kaže, mora da prestane.

„Vreme je da Srbija radi, razmišlja i dobija, pobeđuje bez sukoba. I ja sam ubeđen da smo, već danas u stanju da to uradimo“ kaže Vučić.

Izvor: RTV

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde