Virus Zapadnog Nila stigao do Novog Sada

Posle prva dva potvrđena slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila, registrovana na teritoriji Grada Beograda, Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” saopštio je da je do 11. avgusta registrovan i treći oboleli, ovoga puta s teritorije Južnobanatskog okruga.

Komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila pronađeni su i na teritoriji Grada Beograda, i to na područjima Čukarice, Grocke, Palilule, Zvezdare i Obrenovca. U Srednjebanatskom okrugu, zaraženih komaraca ima u Zrenjaninu, na izletištu Šumice, u Severnobačkom okrugu ima ih u Lovćencu, a u Južnobačkom okrugu pronađeni su na deset lokacija: u Sirigu i centru Temerina, i u Novom Sadu, na Groblju, Ribarskom ostrvu, Salajci, kod Konjičkog kluba, u Petrovaradinu, Sadovima, u Ulici Janka Čmelika 11 i Rumenki.

Usled izmenjenih klimatskih uslova, u poslednjih nekoliko godina u Srbiji se svake sezone registruju slučajevi oboljevanja ljudi od virusa Zapadnog Nila. Za slučajeve groznice Zapadnog Nila registrovane u Srbiji nije kriv, kao se često pogrešno navodi, tigrasti komarac, već komarac kome je naše podneblje uobičajeno stanište, a koga narodski nazivamo kućnim komarcem.

Njegova su staništa kanali, bare, manje vodene površine, dvorišta, stare gume i vlažni podrumi, navode u novosadskoj “Ciklonizaciji”, zaduženoj za uništavanje komaraca u novosadskoj opštini.

Rezervoar virusa Zapadnog Nila su ptice, a komarci su prenosnici. Kućni komarac je taj koji se hrani na pticama i na ljudima i koji virus prenosi sa ptica na ljude, a koji živi i u ruralnim i u urbanim sredinama.

Izvor: Dnevnik

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde