Novi član Exitove festivalske porodice, Festival 84, posle svog premijernog izdanja stao je u red najmasovnijih zimskih festivala na svetu uz ukupnu posetu od preko 20.000 ljudi! Publika iz oko 20 zemalja sveta, među kojima su Velika Britanija, Holandija, Španija, SAD, Rusija, Poljska, Rumunija, Bugarska, Mađarska, Turska i sve zemlje regiona, provodila se uz brojne svetske i regionalne muzičke zvezde na pet muzičkih bina širom Olimpijskog centra Jahorina. Prema preliminarnim rezultatima velikog istraživanja posetilaca koje je tokom festivala sprovela jedna od vodećih regionalnih konsultantskih kuća „TIM Centar“, već prvo izdanje Festivala 84 lokalnoj donelo je turističkoj privredi Republike Srpske preko pet miliona maraka!

Ministar trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske Predrag Gluhaković kazao je da je izuzetno zadovoljan rezultatima saradnje oko Festivala 84: „Moram da naglasim da smo uspjeli u ovom projektu i da nismo pogriješili kada smo ga podržali. Siguran sam da će ovo postati tradicionalni zimski festival, koji će iz godine u godinu imati sve bolje rezultate“, kazao je Gluhaković.

Istraživanje rađeno na reprezentativnom uzorku putem detaljnog anketiranja, ustanovilo je da su posetioci, koji su na Jahorinu došli izvan Bosne i Hercegovine, u proseku potrošili 592,3 konvertibilnih maraka. U slučaju domaćih posetilaca, ta brojka iznosi 320 maraka, i to pre svega jer je dobar deo domaćih posetilaca imalo obezbeđen besplatan smeštaj ili se vraćao svojoj kući sa festivala. Ipak, gotovo dve trećine posetilaca uzelo je smeštaj na Jahorini, a u proseku su se zadržali 3,3 dana. Zahvaljujući tome, maksimalni kapaciteti na Jahorini bili su dostignuti, pa je u nedelji pred festival bilo gotovo nemoguće pronaći slobodan ležaj u hotelima i apartmanima, zbog čega je jedan deo posetilaca smeštaj tražio čak u Sarajevu, Palama i obližnjim mestima. Po vrsti smeštaja, 28% posetilaca bilo je smešteno u iznajmljenim apartmanima i sobama, 24,8% ih je odselo u hotelu, a 7% posetilaca iznajmilo je celu kuću.

„Izuzetno smo ponosni što smo već u prvoj godini kreirali jedan od najvećih zimskih festivala na planeti, što je zaista nezabeležen uspeh, ne samo za EXIT, već i za celokupni festivalski svet. Zadovoljstvo je veće utoliko što je imenom festivala, kao i ceremonijom otvaranja, kad je legendarni jugoslovenski skijaš Bojan Križaj festivalski plamen zapalio originalnom olimpijskom bakljom, sa jedne od najviših tački iz srca regiona poslata poruka mira i prijateljstva“, izjavio je Dušan Kovačević, osnivač Exita i Festivala 84.

Od ukupnog broja gostiju, čak 91% posetilaca je u ovom terminu došlo na Jahorinu isključivo zbog festivala i ovaj procenat je zasad rekordan u odnosu na druge lokacije na kojima EXIT organizuje festivale. Više od 76% posetilaca festivala iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Makedonije prvi put su posetili olimpijsku planinu, dok više od polovine posetilaca iz Srbije i 70% posetilaca iz ostalih zemalja svoju prvu posetu Jahorini duguje upravo Festivalu 84. Čak 96% posetilaca izjasnilo se da je lokacija za festival dobra, a ukupno mišljenje o Jahorini kao destinaciji se popravilo ili ostalo jednako dobro kod vrtoglavih 95% procenata posetilaca festivala.

Prosečna starost publike Festivala 84 je 25,3 godine, dok visokoobrazovani i studenti čine čak 79% posetilaca. Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku, a anketirani su isključivo posetioci koji su ulaznicu kupili, dok su učesnici, radnici, predstavnici medija i drugih institucija koji su bili akreditovani za festival izuzeti iz istraživanja.

Akreditovano je više od 150 novinara koji su izveštavali sa Jahorine, a tokom cele kampanje zabeleženo je više od 1.000 objava u medijima, dok je promocija stigla u najmanje 20 osnovnih tržišta na kojima EXIT ima svoje promo timove. Samo kroz društvene mreže Exita urađeno je preko 350 objava, emitovano je 210.000 sekundi na radijskim stanicama, te 20.000 sekundi na televizijskim stanicama u regionu. Ukupan broj prikazivanja banera na svim sajtovima u zbiru prebacuje izrazito visokih 40 miliona impresija, a uz sve ostale statistike, ukupna promocija festivala doprinela je da ukupna vidljivost Jahorine zabeleži dodatni, kumulativni efekat na planu brendiranja ove turističke destinacije.

„Danas je 130. dan od kako je skijalište počelo sa radom, a vremenski uslovi su dobri, što znači da smo ispunili svoje obećanje i u ovoj sezoni ostvarili minimum 120 dana rada. Jahorina je za vrijeme Festivala 84 ugostila zaljubljenike elektronske muzike iz preko 20 zemalja svijeta i svi kapaciteti na planini su bili potpuno popunjeni. Naš cilj kao menadžmenta Olimpijskog centra Jahorina je jačanje destinacije i predstavljanje Jahorine u punom sjaju sa potpunim potencijalom koji ova planina zaista ima,  a saradnja sa EXIT timom je nešto što je sigurno značajno doprinjelo širenju pozitivnog imidža Jahorine u svijetu. Na odlične rezultate ove zimske turističke sezone je pored investicija, nesebične podrške Vlade Republike Srpske  i Ministarstva trgovine i turizma, velikog zalaganja i truda menadžmenta, ali i svih zaposlenih dosta uticao i Festival 84“, izjavio je Dejan Ljevnaić, direktor OC Jahorina.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde