Vanredna situacija u Sremskoj Mitrovici zbog podzemnih voda

Zbog visokog nivoa podzemnih voda i u kanalskoj mreži na teritoriji Grada Sremska Mitrovica u nedelju je proglašena vanredna situacija.

Odluci o proglašenju vanredne situacije prethodila je sednica Gradskog štaba za vanredne situacije na kojoj je konstatovano da su najugroženiji delovi Laćarka i gradska naselja u blizini velikih kanala Starog i Novog Čikasa i Radinačkog vrela.

Gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader jutros je za Radio Novi Sad izjavio da je situacija stabilna, ali da podzemne vode i visok nivo vode u kanalima i dalje pravi velike probleme.

„Još uvek je visok nivo podzemnih voda, ali i velik dotok vode s Fruške gore u kanalsku mrežu. Pored toga, u glavne kanale Stari i Novi Čikas i Radinačko vrelo dolazi sve vode sa oranica koje su kao sunđer prepune vode. Najteže je na Radinačkom vrelu jer je Novi Čikas još uvek visok i ne može da povuče vodu iz Radinačkog vrela. Tu je najkritičnija situacija i ustave se zatvaraju i tako reguliše nivo u kanalima. Što se tiče podzemnih voda, one su izrazito visoke u naseljima Laćarak, te „Mala Slavonija“ i „Jalija“ u Sremskoj Mitrovici. Tu je situacija izuzetno teška“, precizira Sanader.

„Mi smo kanalsku mrežu sanirali tamo gde su bili zatrpani kanali, a podzemna voda će se povući tek kada padne nivo vode u kanalima. Dok se to ne desi, mi ćemo prepumpavati vodu i pomagati ugroženim građanima. Svima koji imaju problem sa ulaskom vode u kuće, ne u garaže, podrume i šupe, mi ćemo poslati pumpe i crpeti dok nivo vode ne počne da se povlači. Situacija je sada stabilna, držimo je pod kontrolom a pretnja postoji sve dok se ne smanji dotok vode iz fruškogorskih bujičnih kanala“, rekao je gradonačelnik Sremske Mitrovice za Radio Novi Sad.

Za sada nema konačnih podataka o tome koliko je domaćinstava ugroženo, ali je izvesno da je voda ušla u nekoliko kuća u Mesnoj zajednici „Sava“ u Sremskoj Mitrovici, zatim u dve kuće u Laćarku, u MZ „Slobodan Bajić Paja“ u Sremskoj Mitrovici takođe je ugroženo nekoliko domaćinstava gde se podzemna voda nalazi u dvorištima.

Vodu je teško prepumpati jer se ona ponovo vraća iz kanala i situacija će se rešiti tek kada kanali mogu normalno odvoditi vodu u Savu. Problem je i što vodostaj Save raste pa zaustavlja dotok iz kanala tako se voda preko ustava prepumpava u Savu.

Gradonačelnik Sanader ukazuje da nivo podzemnih voda stvara dodatni problem jer se blokira i kanalizacija koja ne može da prihvati priliv podzemnih voda.

„Pumpe „Vodovoda“ već tri dana maksimalno rade i izvlače 750 litara vode u sekundi i održavaju nivo kanalizacije, ali on još uvek ne može da se obori na nivo koji je dovoljan da kanalizacija sama povuče sa sobom i podzemne vode“, kaže Sanader.

Sa gradskim čelnicima, krizne tačke na području grada juče je obišao i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović.

Prema naredbi štaba, sva vodoprivredna preduzeća su u pripravnosti, javna komunalna preduzeća su sa ljudstvom i tehnikom na terenu još od subote, kao i komunalna inspekcija i komunalna policija, a građevinski inspektori su dobili ovlašćenje da uklone sve objekte koji ometaju oticanje vode kroz kanalsku mrežu.

Građani čija su domaćinstva ugrožena mogu se javiti i prijaviti na broj telefona 022 626 200 i na telefon Komunalne policije 615 615.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde