Poplave u jugozapadnoj Srbiji, evakuacija kod Kraljeva, Knića i Trstenika, škola u Dragačevu pod vodom

Kraljevo, 03. juna 2019. - Poplave u selu Sirce. Pet osoba evakuisano je zbog poplava tokom noci u okolini Kraljeva i Cacka, a autobus sa 15 osoba, koji se zbog obilnih padavina zaglavio na putu Kraljevo-Kragujevac, je izvucen, receno je Tanjugu u sektoru za vanredne situacije MUP-a. FOTO TANJUG/ SASA PETROVIC/ bg

Srbijavode uvele su jutros vanrednu odbranu od poplava na teritoriji cele Srbije, izjavio je Tanjugu direktor tog preduzeća Goran Puzović. Izlile se reke u Novom Pazaru i Tutinu, a u blizini mesta gde se Jošanica uliva u Rašku, nabujala voda je odnela most.

Zbog obilne kiše koja je pala u centralnoj i zapadnoj Srbiji, trenutnutno je najteža situacija u Kniću i Kraljevu, a problema zbog poplava i odrona ima i u Čačku, Dragačevu i ivanjičkoj opštini.

Na više deonica u Srbiji saobraćaj je obustavljen zbog obilnih padavina i odrona, saopšteno je iz JP „Putevi Srbije“.

Pet osoba je evakuisano zbog poplava tokom noći u okolini Kraljeva i Čačka, a autobus sa 15 osoba, koji se zbog obilnih padavina zaglavio na putu Kraljevo-Kragujevac, je izvučen, izjavio je načelnik sektora za vanredne situacije MUP Predrag Marić.

Tri osobe evakuisane su u okolina Kraljeva, a dve u mestu Viča kod Čačka, rekao je Marić Tanjugu.

On je istakao da je u toku noći u centralnom i zapadnom delu Srbije pala velika količina kiše i da je problema bilo na više mesta u Srbiji.

U Tutinu se voda izlila u dvadesetak objekata, uglavnom u dvorišta i podrume, a veliki problemi su i u mestima u okolini Kraljeva gde je u pedesetak kuća voda ušla u podrume i dvorišta.

„Očekuje se velika količina padavina i danas, tako da smo sve snage uputili na teren“, rekao je Marić i precizirao da se to odnosi na centralni i zapadni deo Srbije.

RTS prenosi da je na teritoriji celog grada Kraljeva vanredna situacija, a u centar grada došli su vatrogasci i crpe vodu koja je prodrla u dvadesetak kuća.

Iz Štaba za vanredne situacije kažu da je put ka selima Milakovac, Godačica i Sirča u prekidu zbog padavina.

Knić: Evakuisano 50 domaćinstava

Više od 1.200 hektara obradivog zemljišta je pod vodom, a zbog obilnih padavina evakuisano je oko 50 domaćinstava na području opštine Knić u kojoj je danas proglašena vanredna situacija, rekao je za Tanjug predsednik te opštine Miroslav Nikolić.

Naveo je da je vanredna situacija proglašena u 36 sela u toj opštini, a ekipe Štaba za vanredne situacije su na terenu.

“U toku je evakuacija stanovnika iz sela Pajsević, a još skupljamo informacije sa terena iz 33 mesne zajednice“, rekao je Nikolić.

Kako kaže, zbog bujičnih voda koje su se slile sa planina Gledić, Rudnik i Kotlenik odnoseći sve pred sobom, pričinjena je velika materijalna šteta ne samo u domaćinstvima, nego i na putnoj infrastrukturi, atarskim putevima, mostovima i vodovodima.

Nikolić je naveo da je saobraćaj na putu Kraljevo-Kragujevac bio obustavljen oko tri sata i dodao je velika oštećenja pretrpela i železnička pruga Kraljevo-Kragujevac, zbog čega je saobraćaj na tom delu pruge obustavljen.

“Vodostaj je značajno opao od prvih jutrošnjih bujica, ali nas brine prognoza za naredna dva dana, jer je zemlja prezasićena vodom“, rekao je Nikolić.

U prekidu železnički saobraćaj Kraljevo-Raška

Železnički saobraćaj između Kraljeva i Raške je u prekidu zbog izlivanja bujičnih potoka na kolosek i velike količine vode i zemlje na pruzi, saopštile su danas Infrastrukture železnice Srbije.

Kako je navedeno, saobraćaj je jutros u 6.45 obustavljen između Vitanovca i Vitkovca, kao i na deonicama Mataruška Banja – Bogutovačka Banja, Gruža – Guberevac, Polumir – Ušće i Brvenik – Raška.

Stručne službe Infrastrukture železnice Srbije su na terenu i rade na otklanjanju posledica izlivanja bujičnih potoka na kolosek, kako bi železnički saobraćaj na toj deonici što pre ponovo bio uspostavljen.

Kiša od jutros pada i u opštini Ivanjica, gde je izazvala probleme – izlili su se bujični potoci, a nekoliko domaćinstva je poplavljeno, dok je u pojedinim delovima opštine, pokrenuta su i klizišta, prenosi Glas zapadne Srbije.

Saobraćaj je otežan, pa se vozačima savetuje oprez u vožnji.

Na deonici Drakčići – Roćevići, nadomak Kraljeva, došlo je do odrona i na snazi je obustava saobraćaja.

Saobraćaj je obustavljen zbog izlivanja reke Gorušice na deonici Guča – Kaona, navedeno je na Tviter nalogu „Puteva Srbije“.

Na jezeru Duboki potok došlo je do porasta vodostaja i obustavljen je saobraćaj na deonici puta Čačak – Kraljevo, a vozila se preusmeravaju na alternativni put preko Mrčajevaca.

Obilne padavine izazvale su probleme u Čačku, gornjem Dragačevu, Kraljevu i ivanjičkoj opštini, prenosi „Glas zapadne Srbije“.

U gornjem Dragačevu, u toku je evakuacija sela Viča, a moguće je, kako se navodi, proglašenje vanredne situacije.

Novi Pazar: Jošanica odnela most

Usled obilnih padavina izlile su se reke u Novom Pazaru i Tutinu, a u blizini mesta gde se Jošanica uliva u Rašku, nabujala voda je odnela most.

Reka Jošanica izlila se iz korita na više lokacija u novopazarskom naselju Šutenovac.

Gradska uprava je pozvala građane da budu dodatno oprezni prilikom prelaska mostova.

Ekipe sa mehanizacijom su na terenu.

Obilne kiše izazvale su problem i sa kanalizacionom mrežom koja nije mogla da primi ogromnu količinu kišnice.

Kiša koja neprekidno pada na teritoriji opštine Tutin izazvala je poplavu na više lokacija u užem centru grada, a lokalni put Tutin-Mehov krš, prema Crnoj Gori, neprohodan je za saobraćaj zbog izlivanja reke Vidrenjak.

Ekipe JP Novi Pazar put i JKP Gradac, kao i veliki broj građana, na terenu saniraju štete.

Prema podacima metereologa, na području opštine Tutin od sinoć je palo oko 90 litara kiše po kvadratnom metru, a obilne padavine najavljene su i u naredna 24 sata.

Nivo reke Jošanice u Novom Pazaru i dalje raste.

Štab je održao sednicu, a načelnik Odeljenja za vanredne situacije, Naser Crnovršanin izjavio je da su gradske službe sa komandantom štaba, gradonačelnikom Nihatom Biševcem obilazili terene u ranim jutarnjim časovima.

„Pravovremeno smo reagovali, mehanizacija je na terenu, a tamo gde je bilo potrebno dostavljene su vreće sa peskom. Najkritičnije je na reci Jošanici, kilometar uzvodno od stadiona Iskre, gde se reka izlila sa obe strane. Međutim, mašine su već na terenu i postavljene su vreće sa peskom, a u ovom trenutku po gradu je raspoređeno 500 vreća. Slična je situacija i kod reke Raške, kod Hadžibulićkog mosta“, rekao je Crnovršanin, saopštio je Štab za vanredne situacije.

On je naglasio da najveće probleme stvaraju divlji mostovi, te da su zbog njih uvedena dežurstva tokom kojih će mašine biti pripravne za delovanje. Skrenuta je pažnja da deca koja prelaze mostove, a naročito divlje uvek budu u pratnji roditelja.

Po najavama RHMZ nema najavljenih obilnijih padavina.

„Odmah nakon sednice nastavljamo da obilazimo sve kritične lokacije. Možemo reći da smo dobro prošli, posebno ako uzmemo u obzir da je u mnogim opštinama u Srbiji uvedena vanredna situacija“, zaključio je načelnik.

Direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Hanefija Brničanin je kazao da ovo preduzeće trenutno raspolaže sa dovoljnom količinom prerađene vode i naši potrošači ne osećaju nikakve problem u snabdevanju. Ona je i hemijski i bakteriološki u potpunosti ispravna i može se koristiti za piće.

„Usled velikih padavina, tokom cele noći, naročito na području Donje Pešteri, došlo je do zamućenja sirove vode. Preradni kapaciteti su svedeni na 60 posto naših kapaciteta. Pratićemo situaciju, ako budu smanjenje količine prerađene vode, uvešćemo restrikcije“, rekao je Brničanin.

Ivanjica: Nezapamćene padavine, velika materijalna šteta

Na području opštine Ivanjica od jutros je palo 116 litara kiše po kvadratnom metru, a zbog obilnih padavina pričinjena je velika materijalna šteta u infrastrukturi, rekao je za Tanjug predsednik te opštine Zoran Lazović.

Na području opštine Ivanjica kiša neprestano pada zbog čega je proglašena vanredna situacija, a spasilačke ekipe su na terenu.

„Poplavljeni su posedi i kuće, a najugroženija su naselja Prilike, Radaljevo, Cerova, Raščići“, rekao je Lazović.

U opštini Arilje je proglašena vanredna situcija zbog porasta toka Moravice, a najkritičnije je u selu Mirosaljci gde je, prema pisanju lokalnih medija, ugroženo pet kuća i jedna fabrička hala.

Komandir vatrogasne jedinice u Arilju Rade Marković rekao je za agenciju Rina da je preventivno evakuisana škola „Jezdimir Tripković“ u Latvici gde je lokalni potok krenuo da opkoljava objekat.

„Spremni su džakovi sa peskom, a apelovano je i na građane da pomere mehanizaciju i stoku iz priobalnog dela i ugroženih područja“, rekao je Marković.

Dragačevo: Bjelica nosi sve pred sobom,škola pod vodom

Zbog kiše koja neprestano pada od jutros, u mestu Dragačevo u opštini Lučani došlo je do izlivanja reke Bjelice koja je potopila oko sto kuća, srednju školu i fudbalski stadion, a učenici su na vreme evakuisani, preneo je RTS.

Reka Bjelica je dostigla je 330 centimetara u Dragačevu i nosi sve pred sobom.

Padavine su izazvale i izlivanje bujičnih vodotokova u gornjem Dragačevu.

Predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović rekao je za agenciju Rina da je najkritičnija situacija u mesnim zajednicama Donji i Gornji Dubac, Glog, Viča, Milatovići, Kaona, Kotraža, Vučkovica, Rti i u delu Guče.

On je naveo da se izlila Gorušica u naseljenom mestu Viča u kojem je u toku evuakucaija oko 15 domaćinstava.

“Vučkovačka reka takođe preti da se izlije. Postoji opasnost da će, ako kiša nastavi da pada ovim intenzitetom, voda odneti i mostove u selima Donji Dubac i Glog“, kazao je Dolović.

Vanredna situacija u Trsteniku, u Selištu poplavljeno 80 kuća

Vanredna situacija zbog obilnih padavina proglašena je i u Trsteniku, gde je poplavljeno 50 do 60 odsto teritorije opštine, a najviše je stradalo mesto Selište, gde je oko 80 kuća poplavljeno.

Zamenik predsednika opštine i zamenik predsednika Štaba za vanredne situacije Ljubiša Marković rekao je za Tanjug da je probleme izazvalo izlivanje manjih reka na teritoriji Trstenika, budući da je u tom kraju noćas palo oko 70 litara kiše po metru kvadratnom.

Dodao je da su na terenu vatrogsaci, zaposleni u komunalnim preduzećima, uz veliki broj vozila i mehanziacije.

Pored Selišta, veoma teško je pogođeno i mesto Mijajlovac, a problema ima i u drugim trsteničkim naseljima – Odžaci, Donja Crnišva, Donji Ribnik, Lopaš, Bogdnjae, Grabovac, Prnjavor, Mala Sugubina, Stublice, Brezovica, Popina, Stragari, Dublje, Medveđa i Božurevac, gde problem pravi i klizište.

„Praktično, to je više od 50 – 60 opštine“, podvukao je Marković.

On je rekao i da je u selu Ribnik evakuisana stoka.

Marković je, međutim, naveo i da su iz Štaba za vanredne situacije dobili upozorenje da se očekuje nove padavine, do 30-ak litara po metru kvadratnom.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde