Uzrok tragedije u Londonu: Da zgrada bude lepša

Uzrok strahovitog požara u Londonu u kojem je poginulo 12 ljudi jeste ulepšavanje stambene zgrade, navode stručnjaci i političari.

Kako navode, zgrada je ulepšana da bi njen izgled bio prihvatljiviji za bogate susede. Soliter „Grenfel“ (Grenfell Tower) od 24 sprata je deo državnog kompleksa socijalnih stanova u četvrti Kensington i Čelsi – delu Londona čuvenom po ogromnom imovinskim razlikama jer su tu i neke od najskupljih nekretnina u svetu, a tu su i domovi nekih od najsiromašnijih žitelja britanskog glavnog grada.

Iako aluminijumska oplata fasade koja štiti zgradu od kiše, nije nužno loša opcija, pokazalo se da je između nje i stare fasade postavljen jeftin izolacioni materijal jer je onaj otporan na vatru veoma skup. Vatrogasni inspektor Arnold Tarling objasnio je da „oplata fasade pravi vazdušni tunel i, uz to, materijal koji se zapali, zarobljava između oplate i zgrade“.
Tako je u požaru zgrade „Grenfel“ „zapaljena izolacija ostala unutra, a da aluminjumske oplate nije bilo, jednostavno bi otpala sa zgrade“. Majk Pening, poslanik i bivši ministar vatrogasne službe, takođe je rekao da je „oplata očigledno pomogla širenje požara“.
Izvor:021

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde