Prema poslednjim podacima od koronavirusa je zaraženo još 426 pacijenata, bitku sa virusom je izgubilo osam pacijenata. Testirano je 11.521 osoba, ukupno 580.271. Na respiratorima se nalazi 205 osoba, dok je hospitalizovano 4.619 pacijenata. Samo u Kliničkom centru Vojvodine hospitalizovano je blizu 300 pacijenata. Vanredna situacija je proglašena u više od 30 gradova i opština u Srbiji.

Direktor Infektivne klinike, doktor Goran Stevanović, naveo je da količina virusa koja se prenese zavisi od zaštitnih mera, maske i distance koju imamo u kontaktu sa zaraženom osobom, kao i od toga koliko vremena provedemo u blizini te osobe.

“U ovom trenutku, kada imamo ovoliki broj zaraženih, treba da se ponašamo kao da je svaka osoba infektivna”, poručio je Stevanović.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar naglasio je da testovi ne leče, već da oni samo lekarima pomažu da odrede terapiju i spasu život dodajući da je potpuno suludo da ljudi idu na tri mesta u jednom danu da se testiraju.

Lončar je istakao da jučerašnji rezultati nisu za paniku. Testiran je, kako je naveo, ubedljivo najveći broj osoba, dok je broj preminulih manji, a procentualno je nešto niži broj zaraženih u odnosu na testirane.

08.19 – U KBC Zemun 356 pacijenata

U KBC “Zemun”, koji je kovid bolnica, trenutno se nalazi 356 pacijenata, od kojih je 40 na intenzivnoj nezi.

Direktor te ustanove Dragoš Stojanović kaže da ohrabruje to što je u poslednja dva, tri dana broj prijema u odnosu na broj otpusta manji za tri, četiri pacijenta.

Tagovi

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde