U Srbiji 214 novozaraženih, preminule dve osobe

U poslednja 24 sata u Srbiji je potvrđeno 214 novih slučajeva korona virusa, na osnovu 3.325 testiranih uzoraka, a preminule su dve osobe.

Prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalaze se 24 pacijenta.

Hospitalizovano je 390 pacijenata, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

U Srbiji je do sada ukupno obolelo 36.260, preminulo je 776, a testirano 1.236.184 ljudi.

Ovo je peti dan za redom da je u Srbiji je registrovano više od 200 novozaraženih.

Janković: Postoji opasnost da se situacija pogorša

S obzirom na porast broja novozaraženih od korona virusa i procenta pozitivno testiranih u Srbiji, imunolog Srđa Janković kaže da je vrlo jasno da postoji opasnost da se situacija pogorša i zato apeluje na građane i na nadležne da se mere sprovedu što rigoroznije i doslednije.

Što se tiče stanja u Beogradu, on je za RTS rekao da u velikom gradu postoje uslovi da ljudi više dolaze u kontakt i da, ako se ne koriste mere zaštite, postoji veći potencijal da se virus prenosi.

Upitan da li postoji mogućnost da se sledeće nedelje uvede vanredna situacija u Beogradu, Janković je rekao da za sada još ne može da kaže koliko je to realno, ali napominje da mogućnost postoji.

U ustanovama socijalne zaštite zaraženo 8 korisnika i 10 radnika

U ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i domovima za smeštaj odraslih i starih zaraženo je osam korisnika i 10 zaposlenih, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja.

Prisustvo virusa kovid-19 potvrđeno je u Ustanovi za decu i mlade ”Sremčica” u Beogradu, Centru za porodični smeštaj i usvojenje u Kragujevcu, Dnevnom boravku ”Kornelije Stanković” pri Centru za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju u Beogradu, Prihvatilištu za urgentnu zaštitu dece i omladine pri Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine Zvečanska u Beogradu, Gradskom Centru za socijalni rad u Beogradu, Odeljenje Zvezdara, Gerontološkom centru Bačka Palanka, Gerontološkom centru u Kragujevcu.

Takođe, virus korona prisutan je i u Domu za smeštaj odraslih i starijih ”Dživdžan” u Beogradu, Domu za smeštaj odraslih i starijih ”Sveti Trifun” u Železniku, u Beogradu, Domu za smeštaj odraslih i starijih ”Nanini konaci” u Zrenjaninu.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 1.080, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite 428.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji.

Kon: Ako nećemo maske, nema druge mere osim zatvaranja

U Hrvatskoj vidimo šta nas očekuje, rekao je danas epidemiolog dr Predrag Kon i upozorio da ako građani ne budu nosili maske nema druge mere osim zatvaranja.

Kon je za Prva tv rekao da ga ne interesuje politika, da ga ne interesuje nepoverenje u krizni štab, da ga jedino interesuje i brine činjenica da se virus brzo širi, pre svega ozbiljno u Beogradu, i da se može usporiti jedino nošenjem maski i držanjem fizičke distance.

Gojković: Stanje u Vojvodini stabilno, ali nesigurno

Pokrajinski sekretar za zdravstvo, Zoran Gojković kazao je da se od ranije govorilo o tome da će tokom jeseni i zime biti mnogo problema sa korona virusom i da se Srbija zbog toga kao država pripremila za zimski period tako što je ojačala svoje kapacitete.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde