U Novom Sadu se otvara Centar digitalne poljoprivrede

Centar digitalne poljoprivrede Srbije jedan je od prvih rezultata zajedničkog rada Vlade Srbije i istraživača Instituta BioSens na uvođenju informacionih tehnologija u poljoprivredu, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Kako se navodi, Centar je primer praktične primene inovativnih IT rešenja i digitalizacije u cilju povećanja efikasnosti i konkurentnosti domaće poljoprivrede.

Tokom otvaranja Centra digitalne poljoprivrede Srbije, biće puštena u rad i digitalna platforma AgroSens, čiji su osnovni servisi besplatni za sve poljoprivrednike.

Platforma omogućava da mobilni telefon postane alat kroz koji se razmenjuju pravovremene, geografski precizne i relevantne informacije o aktivnostima poljoprivredne proizvodnje.

Reč je o podacima koji imaju praktičnu primenu: satelitsko praćenje stanja useva, lokalizovani meteo podaci, digitalizovani podaci o hemijskom i mehaničkom sastavu zemljišta, dnevnik aktivnosti na parceli, katalog semena i hemijskih preparata, katalog najsavremenijih tehnoloških rešenja za preciznu poljoprivredu, navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug, RTV

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde