U Novom Sadu održana konferencija o pravima nacionalnih manjina u državama nastalim nakon raspada SFRJ

Prostora za unapređenje prava nacionalnih manjina ima u svim državama bivše Jugoslavije, a u procesu unapređenja najznačajniji je dijalog između država, zaključeno je na današnjoj konferenciji u Galeriji Matice srpske koju je organizovao Centra za regionalizam pod nazivom „Prava nacionalnih manjina u državama nastalim raspadom SFRJ“.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i Pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš tim povodom izjavio je da su Vojvodina i Srbija odličan primer suživota različitih nacija, te da status nacionalnih zajednica u Srbiji napreduje.

Prema rečima profesora Zarija Seizovića sa Univerziteta u Sarajevu u Bosni i Hercegovini sam Ustav ima diskriminišuće elemente. U prilog tome govori činjenica da u Bosni i Hercegovini građani koji ne žele da se izjasne kao pripadnici jednog od tri konstitutivna naroda – kao Srbi, Hrvati ili Bošnjaci, ne mogu da se kandiduju za člana Predsedništva, što je prema Seizoviću neprihvatljivo.

Svi učesnici konferencije usaglasili su se da je ovakva vrsta dijaloga važan korak za unapređenje položaja nacionalnih zajednica u svim državama nastalim raspadom Jugoslavije.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde