U MSUV otvorene dve izložbe u okviru projekta RISK CHANGE

U okviru međunarodnog projekta RISK CHANGE podržanog od strane programa Evropske unije „Kreativna Evropa“, sinoć su otvorene dve izložbe u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, međunarodno izložba „Moja umetnost je moja stvarnost“ i izložba koja predstvlja fotografije za časopis “Spot” koji je tokom sedamdesetih godina izdavala Galerija grada Zagreba.

Međunarodna izložba “Moja umetnost je moja stvarnost” predstavlja umetnike, umetnice i umetničke grupe iz Nemačke, Francuske, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovačke, Mađarske, Albanije, Izraela i Kanade, koji se bave (re)interpretacijom memorije nasilja i njenih diskurzivnih taloga, te pitanjem identiteta, ispitivanjem promenljivih pozicija moći, menjanja strana i uloga kroz analizu istorije, a sve uz umetnički i kritički pristup globalnim problemima.

Projekat “Iste” koji je osmislila vizuelna umetnica Andrea Kulunčić takođe je deo ove izložbe. Ovaj projekat bavi se diskriminacijom i težinom nošenja identiteta koji se ne uklapa u kolektivni. U projektu je učestvovalo pet žena koje su kroz fotografije i animirani video želele da podstaknu prihvatanje različitosti.

Arhitekta i umetnik Andrej Strehovec iz Slovenije u okviru ove izložbe predstavio je svoja dva rada, koja su iz istog opusa i bave se arhitekturom, infrastrukturom, tehnologijom, savremenim medijima i teorijom filozofije i arhitekture.

Druga izložba predstavlja fotografije za časopis “Spot” koji je tokom sedamdesetih godina izdavala Galerija grada Zagreba (danas Muzej suvremene umjetnosti) kao i radove niza poznatih umetnika koji su u njemu tada objavljivali. SPOT je u svojih jedanaest brojeva, tokom šest godina izlaženja, bio mesto gde su objavljivane fotografske slike koje prevazilaze fotografiju koju doživljavamo kao lepu umetnost.

Risk Change je projekat koji istražuje socijalno – političke pritiske koji su uslovljeni kretanjem stanovništva, promenama mesta boravka, migracijom, egzilom i sl, kroz interdisciplinarne i interkulturalne pristupe. U fokusu su medijske i post-medijske umetničke prakse koje globalne društvene probleme povezuju sa umetnošću i naukom.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde