Godišnji ritual jednog indonežanskog plemena, u kojem se pokojnici iskopavaju, sređuju i čiste, pa ponovo sahranjuju posle druženja sa živima, izaziva puno pažnje. Zainteresovani mogu učestvovati u obredima.

Tradicionalni ritual podrazumeva iskopavanje preminulih iz grobnica i to svake godine, kako bi ih članovi porodice očistili i presvukli.

Na taj način, pripadnici indonežanskog plemena Toraja, smatraju da slave život, verujući da je veza života sa smrću beskonačna.

U kulturi ovog plemena, smrt se smatra najvažnijim aspektom života, i kao rezultat toga, njihovi rituali sahranjivanja mogu ponekad potrajati godinama.

Porodici su često potrebni meseci da preminulog ožale i pripreme ga za sahranu.

Zato se telo preminule voljene osobe neretko čuva u posebnom delu porodičnog doma.

Poslednjih godina, mumificiranje je postalo uobičajeni postupak za očuvanje tela.

Ipak, i posle sahrane, svakog avgusta, u okviru rituala „Manene“, porodica se vraća na grob svojih najmilijih.

Pokojnici se pažljivo očiste, presvuku u novu garderobu, i stavljaju među članove porodice, koji ih tretiraju kao da su živi.

Posle rituala, priprema se nova sahrana. Telo pokojnika se sahranjuje sa predmetima kao što su novac, odeća pa i cigarete.

„Iako se ljudima iz drugih kultura sve ovo čini čudnim, to je sastavni deo tradicije Torajanaca. Oni veruju da je duh mrtvih i dalje prisutan, da je među živima, da ih pokojnici čuvaju i paze“, rekao je poznavalac plemena Erik Kristal Rante Alo, za Sidnej morning herald.

Inače, posetioci su dobrodošli na obred u avgustu, i dozvoljeno im je da u njemu učestvuju.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde