Godišnji ritual jednog indonežanskog plemena, u kojem se pokojnici iskopavaju, sređuju i čiste, pa ponovo sahranjuju posle druženja sa živima, izaziva puno pažnje. Zainteresovani mogu učestvovati u obredima.

Tradicionalni ritual podrazumeva iskopavanje preminulih iz grobnica i to svake godine, kako bi ih članovi porodice očistili i presvukli.

Na taj način, pripadnici indonežanskog plemena Toraja, smatraju da slave život, verujući da je veza života sa smrću beskonačna.

U kulturi ovog plemena, smrt se smatra najvažnijim aspektom života, i kao rezultat toga, njihovi rituali sahranjivanja mogu ponekad potrajati godinama.

Porodici su često potrebni meseci da preminulog ožale i pripreme ga za sahranu.

Zato se telo preminule voljene osobe neretko čuva u posebnom delu porodičnog doma.

Poslednjih godina, mumificiranje je postalo uobičajeni postupak za očuvanje tela.

Ipak, i posle sahrane, svakog avgusta, u okviru rituala „Manene“, porodica se vraća na grob svojih najmilijih.

Pokojnici se pažljivo očiste, presvuku u novu garderobu, i stavljaju među članove porodice, koji ih tretiraju kao da su živi.

Posle rituala, priprema se nova sahrana. Telo pokojnika se sahranjuje sa predmetima kao što su novac, odeća pa i cigarete.

„Iako se ljudima iz drugih kultura sve ovo čini čudnim, to je sastavni deo tradicije Torajanaca. Oni veruju da je duh mrtvih i dalje prisutan, da je među živima, da ih pokojnici čuvaju i paze“, rekao je poznavalac plemena Erik Kristal Rante Alo, za Sidnej morning herald.

Inače, posetioci su dobrodošli na obred u avgustu, i dozvoljeno im je da u njemu učestvuju.

IZVORrts.rs
PODELI
Prethodni članakŠta će vam se dogoditi ako prestanete da jedete meso?
Sledeći članakBez vode naselje Gornje livade
Avatar
Radio Delta, poseduje dozvolu za rad kao jedina regionalna radio stanica u AP Vojvodini na 89,5 mhz, a koja kao takva zonom rada obuhvata regiju Srema i Bačke gde pripada i Novi Sad. Naša pokrivenost je Južnobački okrug, Srem i veći deo Mačve. Program Delta radija prema istraživanju javnog mnjenja i analizama slušanosti svakodnevno prati preko 180.000 građana Novog Sada i regije (oba pola , pretežno urbane populacije)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde