Tipovi plastičnih kesa koji odlaze u istoriju

Plastične kese od 1, januara 2021. godine na teritoriji Novog Sada biće zabranjene za upotrebu. Koji tipovi plastičnih kesa odlaze u istoriju i zašto, istražila je naša ekipa.

Godine 2012. donet je pravilnik o tehničkim uslovima za kese sa aditivom za oksidacionu razgradnju i biorazgradnju, što znači da kese od sintetičkog polimera treba da budu biorazgradive, kaže rukovoditeljka laboratorije na Tehnološkom fakultetu, Vera Lazić, i dodaje da se te kese kontrolišu u akreditovanoj laboratoriji.

„Centralni deo ispitivanja je ova komora za ubrzano veštačko starenje gde se ti uzorci kesa postavljaju i tretiraju tim nepovoljnim uslovima spoljne sredine ali malo žešćim da ne bi čekali dugo vremena, i onda kako standardi kažu vade se ti uzorci podvrgavaju tim istim ispitivanjima i nedvosmisleno se pokaže da je kesa u skladu sa tim pravilnikom“, navodi prof.  dr Vera Lazić.

Iako proizvođači koji stvaraju kese sa dodatim sertifkovanim aditivom za biorazgradnju podležu laboratorijskoj proveri jednom godišnje, neki stručnjaci tvrde da kod nas te kese još uvek nisu biorazgradive, jer nemaju prirodne polimere u sebi.

„Ove plastične kese koje su napravljene sad od polietilena one mogu da se spaljuju jer one imaju veliku energetsku vrednost jer se one sastoje, one su kao zamrznuta nafta ili mogu da se recikliraju, onog momenta kada mi uvedemo sad recimo i biorazgradivu kesu od prirodnih polimera i ove kese se neće razlikovati na dodir i vidljivim okom potrošač ne može njih da razlikuje i kada se one nađu na deponiji onda je njih problematično razdvojiti znači potrebno je da postoje posebne metode njihovog razdvajanja a ne smeju se zajedno tretirati recimo u postrojenjima reciklaže, dakle prvo treba pripremiti postrojenja deponoije sve ostalo… da bi mi mogli da radimo njihovu zabranu, kaže prof. dr Branka Pilić, šefica katedre za inženjerstvo materijala na Tehnološkom fakultetu.

Skupština Novog Sada, prošle godine donela je odluku o zabrani korišćenja plastičnih kesa na području grada od 1. januara 2021. godine dok su ambalažna pakovanja proizvoda izuzeta od zabrane.

IZVORRTV/Maša Madžgalj
PODELI
Prethodni članakSrbin okrenuo u San Francisku!
Sledeći članakDanas ćemo (pro)disati – vetar tera maglu
Avatar
Radio Delta, poseduje dozvolu za rad kao jedina regionalna radio stanica u AP Vojvodini na 89,5 mhz, a koja kao takva zonom rada obuhvata regiju Srema i Bačke gde pripada i Novi Sad. Naša pokrivenost je Južnobački okrug, Srem i veći deo Mačve. Program Delta radija prema istraživanju javnog mnjenja i analizama slušanosti svakodnevno prati preko 180.000 građana Novog Sada i regije (oba pola , pretežno urbane populacije)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde