Tajni detalj na slici Vinsenta Van Goga

Pogledajte ,,Masline,, Vinsenta Van Goga dovoljno pažljivo i naći ćete suptilne zamršenosti njegove igre sa bojom, njegovim četkicama, možda čak i njegovim preciznim slojevima boje na platnu.

Takođe ćete naći skakavca. Pa, delove jednog, u svakom slučaju.

,,Masline ,, Vinsent Van Goga, je slika ulje na platnu iz 1889.god.  Vidite senku koju je to malo drvo stvorilo na krajnjoj desnoj strani? U toj hladovini je skakavac.

Konzervatorka Mari Schafer pregledala je neke slike u Muzeju umetnosti Nelson-Atkins u Kansas Citiju, stavljajući svaki pod mikroskop pručavajući njihov detaljan izgled – kada je naletela na čudnu supstancu zaglavljenu u debelim slojevima slika na komadu Van Goga. Tamo, sakriven u senci koju je maslinovo drvo napravilo na desnoj strani slike, u nju je zurio zanimljiv, fragmentiran predmet.

Van Gog je mnogo slikao napolju. Za vreme svog boravka na ovoj lokaciji završio je niz pejzaža maslinovog drveća, ali nisu sigurni u kom mesecu (ili mesecima) je ova slika nastala.Tako je na slici završio i skakavac . Nadali su se da će možda, pošto naučnici znaju sve o životnim ciklusima ovih insekata, moglida otkriju sezonu Van Gogovog rada i koliko je star ovaj nesretni skakavac bio kada je dospeo u vlažne boje.

Ali, nažalost, skakavac nije imao abdomen. Paleoentomolozi – dovedeni specijalno u tu svrhu – rekli su im da odsustvo ovog prilično korisnog dela tela znači da je insekt verovatno bio mrtav prilikom dolaska, što onemogućuje određivanje njegove definitivne  starosti .

„Mogao je samo da lebdi okolo na vetru ili je bio na travi i dospeo na ovu sliku“, objašnjava Marcereau DeGalan, kustos. Ili možda je insekt bio zaglavljen blizu dna okvira, ako je Van Gog vukao glomazno platno zajedno sa ostalom opremom. Očigledno je Van Gogh radio sa velikim brojem ovih grešaka kada je bio u prirodi  – u jednom trenutku pisao je svom bratu da je „pokupio skoro 400 muva s površine svog platna“, po rečima Marcereau DeGalan-a – možda je ovaj skakavac samo je dokaz da je propustio neko mesto.

Istraživanje koje je dovelo do ovog slučajnog otkrića će se nastaviti – i pored toga, dodaje, još uvijek postoji nešto posebno u vezi sa ovim skakavacem „, kao što su mravi bili ,, zarobljeni  u ćilibaru u praistorijskim vremenima“.

„Samo nas vraća u taj trentak i tamo gde je slika nastala“, kaže ona. „Skakavac vas vodi do 1889. godine u polje  gde je ova buba imala loš dan – ili možda dobar dan, jer razmišljamo o svemu ovome mnogo godina kasnije.“

izvor: npr.org

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde