U REKTORATU UNIVERZITETA U NOVOM SADU SVEČANO OBELEŽEN DAN FONDA ZA STIPENDIRANjE DAROVITIH STUDENATA UNIVERZITETA

U Rektoratu Univerziteta 22. maja 2019. godine svečano je obeležen Dan Fonda za stipendiranje darovitih studenata, dodelom sertifikata ovogodišnjoj generaciji stipendista i zahvalnica donatorima Fonda.

Čestitajući studentima na postignutom uspehu, rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dejan Jakšić rekao je da je Univerzitet velika porodica koju čini oko 50.000 studenata i da nije lako izdvojiti se u tolikoj konkurenciji. „Pokazali ste i sebi i drugima da ste u stanju da se izborite sa izazovima i to na impresivan način“, naglasio je rektor Jakšić ovom prilikom.
„Osim finansijske podrške, ono što je možda za vas studente još značajnije jeste da je vaš naporan rad prepoznat od strane društva i da je ono što učite potrebno društvu, što sve skupa nagoveštava svetlu budućnost koju sa nestrpljenjem i samouverenošću možete da iščekujete. Nadam se da će vas ove stipendije motivisati za dodatne napore, ali i drugim studentima pokazati da smo društvo koje možda nema puno, ali koje priznaje prave vrednosti“, poručio je rektor studentima.

Takođe, rektor Jakšić je izrazio posebnu zahvalnost donatorima Fonda. „Ovakav događaj ne bi bio moguć bez onih koji prepoznaju značaj ulaganja u najbolje studente. Vi ste kroz dugogodišnju podršku ovoj aktivnosti Univerziteta pokazali društvenu odgovornost, ali i spremnost da ulažete u budućnost ovog društva, kao i sopstvenu budućnost“, zaključio je rektor u svom izlaganju.

Povodom 27 godina uspešnog rada Fonda, na svečanosti su dodeljene zahvalnice institucijama izvan Univerziteta u Novom Sadu koje su, pored svih fakulteta u sastavu Univerziteta, podržale rad Fonda u školskoj 2018/2019. godini: Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Gradu Novom Sadu, Naftnoj industriji Srbije, kompaniji DDOR Novi Sad i Javnom komunalnom preduzeću „Informatika“.
Zahvalnice institucijama zajednički su uručili rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dejan Jakšić i predsednik Saveta Fonda prof. dr Radomir Malbaša. Tom prilikom, na skupu su se obratili: prof. dr Dušica Rakić, zamenica pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Lidija Tomaš, načelnica Gradske uprave za obrazovanje Grada Novog Sada, Stefan Despotović, direktor Departmana za eksterne komunikacije kompanije NIS, Dejan Botić, direktor Direkcije za ljudske resurse kompanije DDOR i Svetlana Sudžum, pomoćnica direktora Javnog komunalnog preduzeća „Informatika“.
Na svečanosti su takođe dodeljeni sertifikati ovogodišnjoj generaciji stipendista Fonda, koje su zajednički uručili prorektorka za nastavu prof. dr Sanja Podunavac-Kuzmanović i predsednik Saveta Fonda prof. dr Radomir Malbaša.

„Ono što želim je da baš vi budete primer svojim kolegama, da budete ponos svojih profesora i roditelja, želim da brinete jedni o drugima i da prevazilazite sve poteškoće prenoseći novim generacijama lepotu znanja“, poručila je prorektorka Podunavac-Kuzmanović, uz izraze srdačnih čestitki upućenih stipendistima Fonda i uz konstataciju da se takav uspeh može postići zahvaljujući ne samo intelektu, već i kreativnosti, posvećenosti i ljubavi.

U ime svih studenata ovogodišnje generacije stipendista Fonda, na svečanosti se obratila Sara Joksović, studentkinja treće godine Tehnološkog fakulteta i stipendistkinja Fonda u školskoj 2018/2019. godini.

„Veoma mi je drago što je više od 60 studenata nagrađeno stipendijom Fonda, jer to znači da neko ceni i poštuje naš trud, zalaganje i ambiciju, a što je najvažnije nastoji da nas motiviše. Stipendija je veoma velika finansijska podrška u toku studiranja i ovim putem bih želela da se zahvalim svima koji misle na nas i trude se da olakšaju ovaj put kroz koji su i oni sami prošli“, rekla je Sara Joksović, dodajući da stipendija Fonda predstavlja veliki podstrek za dalji rad svih nagrađenih studenata.

„Pored finansijske podrške, mislim da je ova stipendija jedan lep podsetnik da nikada ne odustanemo od onoga ka čemu stremimo, jer ako smo na pravom putu bićemo primećeni, baš kao što smo sada“, zaključila je Sara.

U muzičkom delu programa, nastupio je Danilo Jovanović, član Orkestra harmonika Akademskog kulturnoumetničkog društva Univerziteta u Novom Sadu „Sonja Marinković“ i učenik Srednje muzičke škole „Isidor Bajić“ u klasi profesorke Milke Obrić, kao i Tamburaški orkestar AKUDUNS-a.
__________________________
Fond za stipendiranje i podsticanje napredovanja darovitih studenata i mladih naučnih radnika i umetnika Univerziteta u Novom Sadu osnovan je u maju 1992. godine. Cilj Fonda je da sistematski i organizovano podstiče razvoj darovitih studenata i mladih naučnih radnika i umetnika u svim obrazovno-naučnim i obrazovno-umetničkim poljima. Sredstva za rad Fonda obezbeđuju fakulteti Univerziteta u Novom Sadu, institucije izvan Univerziteta i individualni donatori.

Od svog osnivanja, zaključno sa školskom 2018/2019. godinom, Fond je dodelio ukupno 1223 stipendije najboljim studentima Univerziteta u Novom Sadu. U školskoj 2018/2019. godini, Fond stipendira ukupno 63 najbolja studenta Univerziteta, u oblasti prirodno-matematičkih, tehničkih, poljoprivrednih, tehnoloških, medicinskih, ekonomskih, pravnih i humanističkih nauka, kao i u oblasti umetnosti, sporta i interdisciplinarnih studija, a mesečna stipendija iznosi 17.000 dinara.

Svake godine, krajem oktobra, Fond raspisuje Konkurs za dodelu stipendija. Pravo učešća na Konkursu imaju studenti Univerziteta u Novom Sadu sa prosečnom ocenom najmanje 9,00 i to: treće godine trogodišnjih osnovnih akademskih studija, treće i četvrte godine četvorogodišnjih osnovnih akademskih studija, master akademskih studija koji nisu u radnom odnosu i posledenje tri godine integrisanih studija, koje se organizuju u okviru osnovnih i master akademskih studija. U skladu sa raspoloživim sredstvima, Savet Fonda svake godine donosi odluku kojom se utvrđuje broj stipendija koje će biti dodeljene najboljim studentima.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde