Sve više obolelih od gripa, saveti kako ga sprečiti i lečiti

Prema izveštaju Instituta za javno zdravlje Vojvodine trenutno je na našoj teritoriji registrovan srednji prag intenziteta aktivnosti virusa gripa, sa rastućim trendom. Predominantan je virus Influence tip A H1N1 koji u najvećem broju slučajeva prolazi spontano bez komplikacija za oko nedelju dana.

U skladu sa situacijom na terenu, koja zahteva posebnu pažnju, lekari su spremni da reaguju u slučaju da bude proglašena epidemija gripa.

Obolelim licima savetuje se mirovanje, uzimanje simptomatske terapije, polivitaminske ishrane, voće, povrće, naravno ne zapostaviti ni ostale grupe namirnica.

Izuzetno je važno hidriranje (unos tečnosti, voda, čajevi, limunade). Rasprostranjenost i težinu bolesti određuje nivo kolektivnog imuniteta u populaciji. Težina bolesti je u direktnoj korelaciji sa količinom virusa koja se izlučuje respiratornim sekretima.

Kliničku sliku odlikuju opšti simptomi: povišena temperatura, bolovi u mišićima, zglobovima, opšta slabost, malaksalost, glavobolja, tegobe od strane respiratornog trakta – kijavica, curenje nosa, gušobolja, suv nadražajni kašalj.

U slučaju razvoja komplikacija u vidu pogoršanja opšteg stanja, otežanog disanja, gušenja, osećaja nedostatka vazduha, izražene glavobolje, savetuje se pacijentu da se odmah jave izabranim lekarima.

Posebno su ugroženi stariji od 65 godina, hronično oboleli, imunokompromitovani, zdravstveni radnici kao i svi radnici koji dolaze u kontakt sa velikim brojem ljudi.

Virus gripa se širi direktnim i indirektnim putem. Direktno putem aerosola, kapljično, kijanjem i kašljanjem, te je neophodno sprovoditi lične mere zaštite prekrivanjem nosa i usta prilikom kašljanja ili kijanja, često pranje ruku koje mogu biti zaražene respiratornim sekretom, kao i opšte mere zaštite izbegavanje zatvorenih prostorija u kojima boravi veliki broj ljudi, održavanje higijene prostorija, radnih površina, predmeta od opšte upotrebne vrednosti (tastature, brava …) pravilna dispozicija maramica i sl…

Vakcinacija je najbolja prevencija protiv gripa.

Stručnjaci savetuju izbegavanje kontakata sa obolelima, a pri neizbežnom kontaktu obavezno nositi zaštitnu masku, održavanje lične higijene, provetravanje prostorija i sl..

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde