Gazirana voda je piće koje NE sadrži šećer, masti niti kalorije a hidrira organizam.  Kada se mala količina gasa ugljen dioksida rastvori u vodi pod pritiskom nastaje blaga ugljenikova kiselina što vodi daje noti iskričavosti i veselosti, ali to je i dalje VODA. Ovaj postupak zove se karbonacija i može da se primeni u proizvodnji mineralnih voda ili u slatkim sokovima, kao što su tonici i kole.

Gazirana voda je bezopasna ali može da bude i KORISNA.

Nutricionista Keri Gans, sa Menhetna, Njujork, tvrdi da da je „gazirana voda jednako hidratantna i zdrava i da mehurići u njoj dodaju samo blagi ukus“. Preporučuje da se u gaziranu vodu dodaju listići sveže nane, kolutići krastavca, limuna ili nekog drugog svežeg voća. Na taj način, direktno u organizam unosi osveženje i vedrina.

Viši klinički dijetetičar u Texas Children’s Hospital u Hjustonu, Kristi King, kaže da klinička istraživanja dokazuju neškodljivost gazirane vode za kosti i zubnu gleđ. Erozija zuba proizilazi iz pića koja su zasićena šećerom u sprezi s karbonizacijom. To su soda napici i sokovi.

Mehurići u gaziranoj mineralnoj vodi pomažu varenje, naročito masne hrane, i olakšavaju pražnjenje creva. Na ovaj način, smanjuje se telesna masa i pomaže čišćenje organizma. Kada nam je stomak u ravnoteži, tada je i raspoloženje bolje.

Dokotori sa Klinike Mayo kažu da je gazirana voda jednako zdrava kao i obična voda. Jedino je važno da se dnevno popije dovoljna količina vode, kako bi se zadovoljila potreba za hidratacijom.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde