Stručnjaci tvrde da su ovi Diznijevi crtaći štetni za decu

Profesorka sa britanskog univerziteta „East Anglia“ tvrdi da su mnogi Diznijevi crtaći štetni za decu, a kao „najopasnijeg“ izdvojila je „Lepoticu i zver“.

„Najopasniji je jer je Zver uvek na ivici nasilja. Takođe, deci daje ideju da će žena moći da promeni nasilnog partnera ako bude istrajna. Na kraju se Zver pretvori u zgodnog plavokosog mladića i dolazi njihov srećan završetak, ali to deci govori da, ako je neko zgodan, ne može biti ljutit ili predstavljati pretnju“, kaže dr Viktorija Kan.

Prema njenom mišljenju, ovo je priča o stokholmskom sindromu, budući da Zver prvo otme Belu i drži je protiv njene volje, a ona ga s vremenom zavoli.

Izdvojila je još neke crtane filmove, poput „Aladina“ koji smatra rasističkim jer, tvrdi, svi pozitivni likovi imaju svetliju boju kože, a negativni tamniju. Isti je argument navela i za „Kralja lavova“.

Dr Laura Kofej-Glover, predavačica na univerzitetu Notingam Trent, na zub je uzela „Snežanu“ koja, kako je rekla za „San“, devojčicama podstiče nerealna očekivanja jer su žene prikazane kao bespomoćni likovi koji čekaju da ih spasi muškarac.

Takođe, smatra da „Uspavana lepotica“ promoviše anoreksiju jer ima „nemoguće tanak struk“.

Obe su profesorke prigovorile da situacija u kojoj princ poljubi uspavanu devojku (bez njenog pristanka) „normalizuje stav da muškarci poseduju žensko telo“.

Kao pozitivan primer su izdvojile „Frozen“ u kojem se pojavljuju teme poput prijateljstva, odanosti i feminizma.

IZVORBlic/DDL
PODELI
Prethodni članakTrka prijateljstva na Torniku 17.avgusta
Sledeći članakPopijemo više od pet miliona kutija lekova za smirenje
Avatar
Radio Delta, poseduje dozvolu za rad kao jedina regionalna radio stanica u AP Vojvodini na 89,5 mhz, a koja kao takva zonom rada obuhvata regiju Srema i Bačke gde pripada i Novi Sad. Naša pokrivenost je Južnobački okrug, Srem i veći deo Mačve. Program Delta radija prema istraživanju javnog mnjenja i analizama slušanosti svakodnevno prati preko 180.000 građana Novog Sada i regije (oba pola , pretežno urbane populacije)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde