Stomak očitava emocije

Assorted Chinese food set. Chinese noodles, fried rice, dumplings, peking duck, dim sum, spring rolls. Famous Chinese cuisine dishes on table. Top view. Chinese restaurant concept. Asian style banquet

Uticaj jakih osećanja na zdravlje: O osećanjima i projekcijama duševnog, ipak najviše govori stomak.

Emocionalni status svake ličnosti ispisuje njen zdravstveni karton. Tako kao posledica osećanja često nastaju i neke prolazne fiziološke reakcije. Tahikardija (ubrzani srčani rad) najčešće je posledica stresa, a hiperventilacija (ubrzano disanje) iznenadnog straha. Učestale stolice „prate“ očekivanje neprijatnog događaja, a na uvrede mnogi reaguju stezanjem u grudnom košu.

O osećanjima i projekcijama duševnog, ipak najviše govori stomak. Dr Dušanka Stevović-Gojgić, lekar Hitne pomoći i specijalista opšte medicine i ultrazvuka u kliničkoj medicini objašnjava i kako:

– Veza između organa za varenje i emocija uspostavlja se odmah po rođenju unošenjem hrane i čitavog života prepliću se te dve uzročno-posledične reakcije: uzimanje ili neuzimanje hrane u tesnoj je vezi sa našim emocionalnim statusom.

 

Ona kaže da oni koji mnogo jedu i gojazni često hranu doživljavaju kao utehu. A, osobe koje su u nekoj fazi nesređenog emotivnog statusa mogu odbijati hranu, što za posledicu ima manjak telesne težine koji postaje jasno vidljiv.

 

Otežano gutanje hrane ili čak nemogućnost gutanja javlja se kod osoba koje su bile izložene nekom stresnom događaju: porodičnoj sveđi, sukobima oko imovine, raskolu u porodici. Oni koji mnogo trpe, a u medicini ih zovemo „gutačima gneva“, najčešće se žale na bol u želucu, a često i na gorušicu, pa oboljevaju od gastritisa i ulkusne bolesti (čira) – kaže dr Stevović – Gojgić.

Takvi pacijenti osim što imaju povišene vrednosti želudačne kiseline koja i fizički nagriza sluzokožu, ili prisutnu infekciju digestivnog trakta helikobakterijom, često navode da imaju nerešen konflikt u životnoj ili radnoj sredini u kome treba da izaberu između dve podjednako loše opcije.

– Kod žena koje su jako ambiciozne i žele da budu „savršene“ u svemu, a teško uspevaju u tome, jer sebi nametnu mnogo obaveza, često se dijagnostikuje ulcerozni kolitis – priča naša sagovornica. – Manifestuje se strašnim bolom u stomaku i čestim krvavo-sluzavim stolicama, koje, opet, dovode do gubitka u telesnoj težini. Javlja se kod onih koji su napušteni (od bračnog ili emotivnog partnera) ili su promene u porodici doživeli kao ugrožavanje zaštićene, ali pasivne pozicije.

Oni koji pate od sindroma prejedanja i uzimanja velike količine masne i jake hrane, vrlo često dobiju kamenčiće u žučnoj kesi i kod njih se, u stresnim situacijama, javlja specifičan bol u trbuhu. Kao posledica stresa javlja se i bol u bubrezima – bubrežna kolika, inače, jedan od najjačih bolova koje čovek može da doživi. Postoji čak 230 različitih oboljenja koja su tesno povezana sa čovekovom psihom.

 

Izvor: večernjenovosti

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde