Stanari Dositejeve 11 u Novom Sadu ostali bez zidova, smešteni u hotel

Zid kuće u Dositejevoj 11 u Novom Sadu srušio se juče, nakon što je investitor koji gradi zgradu na susednoj parceli krenuo sa kopanjem temelja.

Izvođač radova je, prema svedočenju stanara, krenuo sa rušenjem kuće broj 9 usled čega je oštećen zid.

Ubrzo po rušenju zida su došle nadležne inspekcije i policija koji su obezbedili prostor i zapečatili ulaz u kuću, a jutros su lokaciju obezbeđivale komunalna i redovna policija.

Investitor im je platio smeštaj, a Grad Novi Sad obezbedio im je danas ručak u restoranu.

Vlasnici stanova iz Dositejeve broj 9, koje smo večeras zatekli u dvorištu poznatog gradskog prenoćišta na Klisi, nisu želeli pred kameru. Sumnjičavi su i zabrinuti. Misle da se rušenje zida na kući, u čijem dvorištu su svi vlasnici stanova, nije dogodilo tek tako i da uprkos tome što je kuća u Dositejevoj 9 stara preko 100 godina, ona nije bila sklona padu.

Izražavaju sumnju u namere investitora i brinu da neće biti obeštećeni. Sutra će, kažu, u prenoćištu dobiti samo doručak a za ručak i večeru će se snalaziti jer nemaju uslova za kuvanje. Oni koji nisu otišli u prenoćište na Klisi, vratili su se, na sopstvenu odgovornost, u svoj stan u Dositejevoj, strahujući za vrednosti, nameštaj i belu tehniku jer je, kažu, kuća otvorena i nebezbedna i lak je plen lopovima.

Poručuju da nisu socijalni slučajevi i da u dvorištu Dositejeve 9 žive Novosađani različite starosne, socijalne i obrazovne strukture. Svi su, kažu, zaposleni i ističu da je najvažnije to da su svi stanovi iz kojih su morali da odu zbog srušenog zida, u njihovom vlasništvu od 10 do 30 godina.

Svi stanari sa kojima smo večeras razgovarali brinu da će već do nedelje biti zaboravljeni. Potsetimo, zbog srušenog spoljnog zida kuće u dositejevoj u kojem živi oko 20 vlasnika stanova različite kvadrature, teren su obišle sve nadležne službe i tom prilikom član gradskog veća zadužen za komunalne poslove, Vladimir Stojković kazao je da investiror, koji je raščistio parcelu pored, nije imao neophodne građevinske dozvole, te da će Grad insistirati na krivičnoj odgovornosti.

Mediji prenose da je izvođač radova „Euroinvest“ krenuo sa rušenjem kuće, iako je investitoru „Astra planu“ građevinska dozvola za taj posao odbijena.

Investitor je planirao da napravi zgradu sa 29 stanova i 17 garažnih mesta.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde