Sremski Karlovci – Vinarije

Bajkovite i pitome Sremske Karlovce nekada centar srpske kulture i duhovnosti proslavilo je i dobro vino i vinogradarstvo kome su od vajkada pogodovali blagi obronci Fruške gore.

Prvi vinogradi na Fruškoj gori zasađeni su u 3. veku za vreme vladavine rimskog imperatora Marka Aurelija Proba. Posle Karlovačkog mira i ulaskom u sastav Austrijske monarhije vinogradarstvo ovde doživljava procvat, posebno u 18. veku kada karlovačka vina dolaze i do bečkog dvora gde ih je po predanju volela i carica Marija Terezija. Karlovački mitropoloti su svojevremeno poklanjanjem vina pridobijalni važne faktore u Beču oko borbe za srpske interese.

Karlovce je posebno proslavilo aromatično desertno vino Bermet, u čijoj se proizvodnji se pored grožđa koriste i različite vrste trava, suvog voća i začina. Pored dobro poznatih internacionalnih sorti: Šardone, Sovinjon blan, Merlo, Kaberne sovinjon, ističu se i novonastale sorte sa Instituta za voćarstvo i vinogradarstvo poput Neoplante, Sile, Petre i Probusa.

Piti vino na mestu na kome nastaje poseban je doživljaj. Uz degustaciju po želji u vinskim podrumima saznaćete dosta toga o dugoj tradiciji vinogradarstva, načinu proizvodnje vina ali i neke male vinske tajne, a sve to začinjeno prijatnom atmosferom uz sremačko predjelo, štrudle sa makom ili kuglof.

Najave posete su obavezne.

Kontakte lokalnih vinarija možete naći na sledećim linkovima.

https://novisad.travel/vinarije/

https://karlovci.org.rs/index.php/kulturna-ruta/vins-i-p-dru-i

 

 

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde