Spomenice u čast heroja Košara

Kancelarija ordena Predsedništva Srbije radi na pripremi procedure za dodelu državnih spomenica u čast heroja bitke na Košarama, pišu „Večernje novosti“.

Razmatra se i mogućnost da slično priznanje dobiju svi učesnici velikih i najtežih bitaka na Kosovu i Metohiji tokom NATO agresije 1999. godine, dodaje beogradski list.

Spomenica za bitku na Košarama biće prvo ovakvo priznanje na najvišem nivou kojim će predsednik Republike nagraditi zaslužne građane, navode „Novosti“ i dodaju da iza te inicijative stoji lično predsednik Aleksandar Vučić.

Zakon o odlikovanjima usvojen 2010. poznaje tri vrste priznanja – šest ordena i tri medalje, objasnili su u Predsedništvu.

Spomenice do sada nisu dodeljivane, a ideja je da prvim odlikovanjima ovog ranga država zahvali herojima Košara koji su sve donedavno bili gotovo nevidljivi u domaćoj javnosti, pišu „Novosti“.

Kako se dodaje, u Kancelariji ordena koja priprema odgovarajući pravilnik o spomenicama, razmišlja se i o mogućnosti da se krug nagrađenih ovim priznanjem proširi i na pripadnike tadašnje Vojske Jugoslavije koji su učestvovali u ostalim bitkama, ali i svim ratnim dejstvima na Kosovu i Metohiji tokom 1999. godine.

Izvor: Tanjug, Novosti, RTV

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde