U Srpskom narodnom pozorištu (SNP) najavljena je premijera predstave „Smrdljiva bajka“, po tekstu i u režiji Miroslava Momčilovića, koji je radio i na filmskom ostvarenju ove priče. Premijera će biti odigrana 21. decembra u 21 i 30 na Kamernoj sceni.

Predstava je realizovana u koprodukciji SNP-a i Kulturnog centra „Mladost“ iz Futoga.

 

„Smrdljiva bajka“ je priča o grupi beskućnika koji naseljavaju napuštenu fabriku. U potrazi za ljubavlju i smislom izmučeni, gladni i bolesni pokušavaju da na sebe skrenu pažnju nas  – „kućnika“.

Reditelj predstave, Miroslav Momčilović, koji je bio reditelj i filma „Smrdljiva bajka“, izjavio je da je predstava ipak drugačije pristupila ovoj temi od filma.

 

Glumica Sonja Damjanović u predstavi tumači lik Eme, koja živi svoju iluziju i brine o bebi koja ne postoji, a prema njenim rečima svako od nas ima sopstvene iluzije.

U ovoj glumačkoj podeli našao se i jedan od prvaka drame SNP-a Radoje Čupić, koji je saglasan da je tema beskućnika nepravedno skrajnuta na marginu. Takođe, Čupić je napomenuo da se predstava ne bavi uzrocima ili posledicama, već isključivo postojanjem i životom likova u datom trenutku.

 

U predstavi igraju i Dušan Jakišić, Aleksandra Pleskonjić, Milan Kovačević, Sanja Mikitišin i Ljubiša Milišić. „Smrdljiva bajka“ realizovana je uz podršku i sufinansiranje Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ u okviru programa „Publika u fokusu“ i Gradske uprave za kulturu.

Reprize „Smrdljive bajke“ zakazane su za 22. i 24. decembar.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde