Smanjena nezaposlenost u Novom Sadu

Podaci govore da je u Novom Sadu u protekle 4 godine nezaposlenost gotovo upola manja. Na evidenciji nezaposlenih na kraju 2018-te, u južnobačkom okrugu, registrovano je 36 hiljada i 310 lica, što je oko 5 hiljada manje nego lane, odnosno za 12 odsto. Kada govorimo o novom sadu, taj broj je smanjen za oko 2.200 lica, to jest 13 odsto.

Statitistika kaže da je u Novom Sadu više nezaposlenih žena – 57 odsto, kao i da je ušečće mladih do 30 godina u ukupnoj nezapolsenosti u gradu 20 procenata, a starijih od 50 godina 32 odsto. Najviše njih je sa srednjim obrazovanjem – 45 odsto, učešće visokoobrazovanih je 35 procenata, a lica bez kvalifikacija i niskokvalifikovanih 20 odsto.

“Što se tiče radnih mesta za koje smo mi posredovali, najviše su se tražili radnici u proizvodnji, zatim radnici mašinske i metalske struke, mašinski tehničari, operatteri na mašinama, zavarivači, elektrotehničari, trgovci, ugostitelji, kuvari, radnički fizičko tehničkom obezbeđenja, vozači, traženi su svakkao bili farmaceuti, elektroinženjeri, ITstručnjaci, i mašinski i građevinski inženjeri”, rekla je Tatjana Vidović, direktorka filijale NSZ Novi Sad.

Kako kažu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, smanjenje broja nezaposlenosti, rezultat je mera aktivne politike zapošljavanja, kojima su posebno obuhvaćena lica iz kategorije teže zapošljivih. I na edukaciji Roma moralo bi se poraditi, jer je među njima u Južnobačkom okrugu čak 89 procenata nekvalifikovanih. Inače, kako saopštavaju u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, u Srbiji je na kraju trećeg kvartala 2018. ostvarena do sada najniža stopa nezaposlenosti – 11,3 odsto, što je rezultat otvaranja oko 47 hiljada radnih mesta, a najnižu stopu nezaposlenosti imao je region Vojvodine – 7,9 odsto.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde