Sitne popravke u kući koje možete uraditi sami

Dom u kome živite je jedna od najvrednijih stvari koju svako od nas poseduje, bilo da to posmatramo emocionalno ili čisto finansijski. Vodite računa o tome. Iako ćete verovatno doći u iskušenje da pozovete profesionalca kada vam se nešto pokvari, za mnoge probleme možete se i sami pobrinuti.

Većina ovih kućnih popravki može se obaviti sa malo ili nimalo iskustva. Međutim, uvek obavezno istražite sve što ne razumete i nije vam poznato, posebno ako se radi o električnoj energiji, koja može biti izuzetno opasna. Takođe, ako već nemate sopstveni komplet alata, ne bi bilo loše da ga kupite. Alati za kuću su u današnje vreme nešto što svako domaćinstvo treba da poseduje.

Popravite ili zamenite slomljenu ručicu za vodokotlić

Pokvarenu ručicu vodokotlića prilično je lako popraviti. U većini slučajeva, ako jedan pritisak ručice ne isprazni toalet, možete jednostavno otvoriti rezervoar i ponovo pričvrstiti lanac (žicu). Međutim, u nekim slučajevima sama ručka može da se izvuče ili može slomiti bilo koji od delova koji povezuju ručku sa klapnom. Svi ovi delovi se mogu jeftino i lako zameniti.

Alati / materijali koji će vam trebati:

 • francuski ključ
 • zamenski komplet ručica za vodokotlić

Otčepite odvod toaleta

Pre nego što pozovete vodoinstalatera da reši vaš problem u toaletu, dve stvari biste trebali isprobati. Prvo pokušajte sa vakuum gumom.

Ako u wc šolji nema puno vode, ulijte toliko vode da potopite gumeni deo otpušivača. Uradite  8-10 dobrih potiska prema dole. Većina manjih začepljenja u ovom trenutku bi se trebalo otpušiti, a voda bi trebala slobodno poteći. Ako ne, vreme je sajlu. Sajle za toalet obično koštaju malo više od vakuum guma, ali mogu se nositi sa težim začepljenjima nego što to može jednostavna vakuum guma. Stavite kraj sajle u toalet dok kraj ne dođe do začepljenja i počnite da okrećete ručicu. Trebali biste na ovaj način uspeti da rešite problem.

Alati / materijali koji će vam trebati:

 • vakuum guma
 • sajla

Popravite odvodnu cev u kuhinji/kupatilu i otčepite cev sudomašine

Najčešće se curenje vode javlja ispod sudopera u kuhinji ili kupatilu.  Da biste ovo popravili, prvo ćete morati da isključite dovod vode do sudopera. Neki sudoperi imaju zaptivni ventil u neposrednoj blizini, ali drugi su možda udaljeni.

Kad se voda isključi, stavite kantu ispod cevi i odvrnite matice.  Možete iskoristiti ovu priliku da isperete zakrivljenu cev koja se vremenom jako zaprlja. Nakon što zamenite podlošku (ili celu zakrivljenu cev ako je potrebno), možete je ponovo staviti i uključiti vodu.

Ukoliko vidite da se voda zadržava u sudomašini, moguće da se zapušio filter. Samo ga očistite od raznih nakupljenih nečistoća i to je sve. Naša preporuka su LG sudomašine jer dodatno štede energiju.

Alati / materijali koji će vam trebati:

 • kanta
 • cev i/ili podloške

Zamenite prekidač za svetlo

Većinu električnih radova u vašem domu verovatno bi trebalo da obavlja stručnjak. Međutim, prekidači za svetlo su među najlakšima za zamenu. Ako imate prekidač koji ne radi ispravno možete to učiniti prilično jednostavno. Obavezno isključite prekidač pre početka. Struja može biti opasna, zato preduzmite sve potrebne mere predostrožnosti. Odvrnite osigurač i tek kada se uverite da nema napona, možete početi sa radom.

Pomoću šrafcigera možete ukloniti prednju ploču koja prekriva prekidač. Zatim uklonite prekidač sa zida. Videćete dve žice povezane na vijke na prekidaču. Testirajte žice ispitivačem kako biste bili sigurni da kroz njih ne prolazi struja. Iskopčajte žice i prikačite ih na novi prekidač i spremni ste da sve vratite kako je bilo.

Alati / materijali koji će vam trebati:

 • šrafciger
 • zamenski prekidač za svetlo

Zakrpite rupu u gipsanom zidu

Rupe u zidovima su gotovo neizbežne. Međutim, većinu rupa možete popraviti prilično jeftino i jednostavno. Najjednostavnije rupe koje možete imati su rupe od kukica ili eksera. Za rupe poput ovih, možete očistiti ovo mesto i obrišite zid. Upotrijebite špaklu da biste utisnuli malo gleta u zid i ostavite da se osuši. Koristite finu šmirglu da ga izšmirglate dok ne postane lep i ravan. Ako je potrebno, kasnije to sve prefarbajte u odgovarajućoj boji.

Veće rupe mogu biti malo komplikovanije. Ako je veća rupa u zidu, moraćete da isečete pravougaoni deo zida koji okružuje rupu. Zatim odrežite komad gips kartona od nekih ostataka (ili cele delove koje možete kupiti u prodavnici gvožđa). Takođe možete da koristite mali komad drveta za učvršćivanje ostataka gips kartona u rupi tako što ćete ga postaviti unutar zida i izbušiti zavrtnje u njega iznad i ispod rupe, a zatim dodati treći vijak u zid i dodati malo gips trake oko krajeva. Kao i kod malih rupica, završite ga šmirglanjem nakon što se smeša osuši i prema potrebi ofarbajte.

Alati / materijali koji će vam trebati:

 • špakla
 • glet
 • šmirgla
 • gips traka
 • 1×1 drvena ploča
 • bušilica
 • šrafovi za drvo

Nadamo se da smo bar malo pomogli u rešavanju nekih od kućnih majstorija i omogućili vam da nešto sami uradite i uštedite novac koji bi dali majstoru.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde