Sindikat Komunalne policije Srbije: Izjava ministra Stefanovića uvreda za komunalnu policiju

Izjava ministra policije Nebojše Stefanovića na konferenciji u Palati Srbija izazvala je negativnu reakciju Sindikata Komunalne policije Srbije (SKPS). Iz sindikata su se oglasili saopštenjem za javnost i pismom upućenim Ministarstvu unutrašnjih poslova i ministru Stefanoviću, u kom se navodi da je izjava Stefanovića poluistina kao i da predstavlja uvredu za sve komunalne policajce u državi.

Iz Sindikata podsećaju da je komunalna policija sastavni deo velike većine evropskih gradova, kao i da je komunalna policija osnovana na zahtev i preporuku OEBS-a kao služba koja bi na lokalnom nivou rešavala pitanja komunalnog reda.

Predsednik Sindikata Komunalne policije Srbije Dušan Kudić izjavio je da odgovor na pismo upućeno Ministarstvu nisu dobili. On je dodao da snimci na koje se ministar Stefanović poziva ne pružaju celovit pregled situacije, te da su komunalni policajci u datim slučajevima reagovali u sladu sa propisima.

Ovakvu izjavu ministra Stefanovića, Kudić tumači kao politizaciju komunalne policije.

Sindikat izražava protest i žaljenje i zbog toga što pri izradi prvog Zakona o Komunalnoj policiji, a tako i prilikom izrade novog Nacrta Zakona o komunalnoj miliciji struka nije bila obaveštena niti konsultovana.

Iz Sindikata navode da je od njihovog osnivanja u januaru ove godine uočeno mnogo problema u funkcionisanju komunalne policije. Kao jedan od ključnih problema ističu njihov status u lokalnoj samoupravi gde se ne vode kao komunalni policajci već kao viši referenti, iako imaju oko 80 odsto ovlašćenja koje ima i policija. Kako bi se pokrenulo rešavanje problema, iz Sindikata najavljuju da će tražiti sastanak sa ministrom državne uprave i lokalne samouprave Brankom Ružićem, čije ministartsvo je nadležno za rad komunalne policije.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde