Sezonska sniženja uskoro samo dva puta godišnje

Predlogom zakona o trgovini, koji je Vlada Srbije uputila Narodnoj skupštini na usvajanje predviđena su preciznija pravila i oblici sniženja cena robe.

Zakonom je definisana akcijska prodaja, sezonsko sniženje i rasprodaja, pa je tako predviđeno da sezonska sniženja, odnosno prodaja robe po sniženoj ceni nakon sezone mogu da budu dozvoljena najviše dva puta godišnje i to u razdoblju izmešu 25. decembra i 10. januara i 1. i 15. jula, i traju najviše 60 dana.

Akcijska prodaja, odnosno prodaja robe/usluge po ceni koja je niža od prethodne cene po novim odredbama zakona ubuduće neće trajati duže od 31 dan.

Trgovci koji organizuju akcijsku prodaju sa rokom važenja do tri dana ne moraju da istaknu sniženu i prethodnu cenu, već jasno određenje procenta sniženja.

U slučaju prodaje robe/usluge sa sniženom cenom, trgovac, odnosno pružalac usluge je dužan da pored ponude prodajnog podsticaja, na prodajnom mestu jasno istakne i sniženu i prethodnu cenu.

Trgovci će biti dužni da fizički izdvoje robu koja je predmet rasprodaje od prodaje robe pod redovnim uslovima.

Od objavljivanja rasprodaje do kraja njenog trajanja trgovac neće smeti da naručuje i uključuje u rasprodaju nove količine robe koja je predmet rasprodaje.

Primećeno je da se veoma često koristi reč „rasprodaja“ koja upućuje da je reč o robi koja se više neće prodavati ili bar ne kod tog trgovca i da su cene niže, međutim u kratkom roku se taj isti proizvod često pojavi kod tog istog trgovca u redovnoj ponudi, navodi se u Predlogu zakona o trgovini.

To često navodi potrošače da donese odluke koju inače ne bi doneli i zato je postojala je potreba da se navedu osnovni oblici sniženja i za svaka od njih posebna pravila.

Definisanje perioda sniženja je dato na osnovu analize uporedne prakse zemalja članica Evropske unije.

Sezonska sniženja su propisana u 10 zemalja članica i to uglavnom dva puta godišnje, zimsko i letnje sniženje u trajanju od 60 dana i odnose se na tekstil i obuću.

Na primer, Slovenija ima dva utvrđena termina, zimsko ne može započeti pre prvog radnog ponedeljka u januaru, a drugo pre drugog radnog ponedeljka u julu i u tom utvrđenom razdoblju trgovci sami određuju kada im počinje sniženje i ne sme trajati duže od 60 dana.

Dva termina sezonskih sniženja ima i Hrvatska u kojoj se sprovode od 27. decembra zimsko i od 1. jula letnje koja takođe, ne smeju trajati duže od 60 dana.

U Italiji svaka regija određuje svoje termine sniženja, dok u Francuskoj trgovci mogu imati samo dva sezonska sniženja godišnje, zimsko i letnje i mogu trajati najduže šest nedelja.

Novim zakonom kojim se ureduje trgovina bliže su propisani uslovi i način nuđenja robe/usluga sa naročitim prodajnim podsticajima i oglašavanje prodaje robe sa prodajnim podsticajima.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde