Selekcija 69. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine

69. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine održaće se od 12. do 18. aprila u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu. Zbog prepolovljene produkcije predstava u pozorištima Vojvodine, ove godine šest predstava našlo se u selekciji ovog festivala, a dečijih četiri. U obe kategorije to je jedna predstava manje nego prethodnih godina.

Ovogodišnji festival biće održan pod sloganom „Pozorište u stigmatizovanom društvu“. Prema rečima selektora 69. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine Slobodana Savića  slogan ukazuje na stigmatizaciju društveno-odgovornog pozorišta i kulture uopšte.

Na festival se prijavilo 30 predstava, a prema rečima Savića mnoga pozorišta nisu imala mogućnost da prijave više od dve predstave, pa je otuda i selekcija smanjena. Kao razlog za smanjenu produkciju predstava navodi se nedostatak pozorišnog kadra, kako glumaca tako i tehničara, kao i zapostavljanje teatra uopšte.

Upravnik „Novosadskog pozorišta“, Valentin Vencel saglasan je sa tim da ova tema zavređuje pažnju zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine, te je naglasio da je to jedno od fundamentalnih pitanja njihove zajednice.

Prošlogodišnji festival održan je takođe u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu, te je zbog pozitivnih kritika odlučeno da se i ove godine festival održi na istom mestu, a pripreme za ovogodišnji festival počele su odmah nakon završetka prošlogodišnjeg.

U selekciju ovogodišnjeg 69. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine, našle su se tri predstave Srpskog narodnog pozorišta, dve u takmičarskom delu i jedna u čast nagrađenih. U takmičarskoj selekciji su predstave „Veštice iz Salema“ i „Tartif“, dok će u čast nagrađenih biti izvedena predstava „Dopler“. Pored ovih predstava u selekciju su i  “Bilo jednom u Banatu”, “Šta se dogodilo sa Bebi Džejn”, “Lisitrata” i “Hasanaginica”.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde