RISK CHANGE | RIZIKUJ PROMENE – MEĐUNARODNI PROJEKAT (2016-2020), KREATIVNA EVROPA, POTPROGRAM KULTURE

Risk Change je projekat koji istražuje socijalno – političke pritiske koji su uslovljeni kretanjem stanovništva, promenama mesta boravka, migracijom, egzilom i sl, kroz interdisciplinarne i interkulturalne pristupe. U fokusu će biti medijke i post-medijske umetničke prakse koje globalne društvene probleme povezuju sa umetnošću  i naukom.

Projekat ima za cilj da proizvede konkretne rezultate: umetničke rezidencije, nove/inovativne modele, konferencije, simpozijume, radionice, otvorene laboratorije, izložbe, studijske posete, web platformu, aplikaciju za mobilni telefon, nove kulturne mreže, publikacije, itd.

Projekat je podeljen u više segmenata: projektni menadžment, istraživanje, produkcija, stvaranje nove publike i edukacija, konunikacija i diseminacija, kao i održivost projekta i upotreba njegovih rezultata za dalje istraživanje.
Kao partner-lider u oblasti produkcije, Muzej savremene umetnosti Vojvodine biće u velikoj meri zadužen za umetničku vrednost projekta, produkciju umetničkih radova, organizaciju različitih izložbi, selekciju umetnika koji će biti uključeni u rezidencijalne programe, i sl. Tako će Muzej, tokom trajanja projekta, organizovati 8 samostalnih izložbi (2 godišnje),  3 velike grupne internacionalne izložbe (1 godišnje), 8 debata, 3 simpozijuma, 15 radionica, ugostiće i pružiće uslove za rad za preko 10 umetnika, koji će boraviti u Novom Sadu kroz rezidencijalni program, itd.

Poseban segment projekta čini grupa od 8 eksperata (Expert Commission Risk Change), koja će se baviti oblašću savremene umetnosti i njenog odnosa sa multikulturalnim zajednicama i migracijama. Eksperti će tokom trajanja projekta konstantno pratiti aktivnosti projekta i njegovo razvijanje, i svojim istraživanjem, teoretičkim znanjem, esejima i tekstovima uticaće  na njegov dalji tok. Ovu grupu čine Ghislaine Boddington, kustoskinja i predavač iz Londona (Velika Britanija), Raphael Chikukwa, kustos Nacionalne galerije iz Harare (Zimbabve), Dmitry Bulatov, kustos i direktor Nacionalnog centra za savremenu umetnost (Rusija), Rasa Smite, jedan od osnivača E-LAB/RIXC, kustoskinja i istraživač iz Rige (Latvija), Barnabas Bencik, nezavisnini kustos iz Budimpešte (Mađarska), Sabina Salamon, kustoskinja Muzeja savremene umetnosti iz Rijeke (Hrvatska), Peter Tomaz Dobrila, nezavisni umetnik i producent iz Maribora (Slovenija)  i Sanja Kojić Mladenov, kustoskinja i direktorka Muzeja savremene umetnosti Vojvodine iz Novog Sada (Srbija).

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde