Eksperti su započeli obnovu zlatnog sarkofaga egipatskog dečaka-kralja Tutankamona po prvi put od otkrića grobnice 1922. godine, saopštilo je danas egipatsko Ministarstvo antikviteta.
Kovčeg i čuvena zbirka predmeta pronađenih u Tutankamonovom grobu trebalo bi da budu centralni deo novog Grand egipatskog muzeja (GEM) koji će Egipat otvoriti naredne godine u blizini piramida u Gizi.
Ministarstvo je saopštilo da je sarkofag dovezen pre nekoliko dana sa juga Egipta do muzeja na restauraciju i to prvi put od otkrića grobnice.
Kovčeg je pretrpeo mnogo štete, uključujući pukotine u zlatnim slojevima gipsa i opšte loše stanje zlatnih slojeva„, kazao je Eisa Zidan, šef Odeljenja za restauraciju u muzeju, te dodao da će restauracija trajati oko osam meseci.
Egipat je ranije najavio da će novi muzej zvanično biti otvoren do kraja 2020. godine. Gradnja je trajala 15 godina, a delimično ju je finansirao Japan.
Grobnicu kralja 18. dinastije u Dolini kraljeva u Luksoru otkrio je britanski arheolog Hauard Karter 1922. godine. Grobnica je bila netaknuta i u sklopu nje nalazilo se oko 5.000 artefakata.
IZVOR021
PODELI
Prethodni članakBiljka za smanjenje nervoze
Sledeći članakNa današnji dan 19.07.
Avatar
Radio Delta, poseduje dozvolu za rad kao jedina regionalna radio stanica u AP Vojvodini na 89,5 mhz, a koja kao takva zonom rada obuhvata regiju Srema i Bačke gde pripada i Novi Sad. Naša pokrivenost je Južnobački okrug, Srem i veći deo Mačve. Program Delta radija prema istraživanju javnog mnjenja i analizama slušanosti svakodnevno prati preko 180.000 građana Novog Sada i regije (oba pola , pretežno urbane populacije)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde