RAZVIJA SE SARADNјA GRADA NOVOG SADA I AMBASADE ŠVEDSKE

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se u Gradskoj kući sa ambasadorom Kralјevine Švedske Nј. E. Janom Lundinom. Oni su razgovarali o privrednoj saradnji i o tradicionalno dobrim odnosima dve zemlјe, kao i o aktuelnoj situaciji sa virusom Kovid19. Tom prilikom istaknut je i značaj desetak društveno-odgovornih švedskih kompanija koje posluju u Srbiji, a koje će pružiti podršku u realizaciji projekta „Pipi igrališta“. Naime, postavlјanje dečjeg igrališta u Novom Sadu, tzv. „Pipi igrališta“ planirano je povodom 75. rođendana Pipi Duge Čarape koji se obeležava ove godine, a u pitanju je lik švedske književnice Astrid Lindgren. Gradonačelnik i ambasador su potom posetili ogranak Gradske  biblioteke u novosadskom naselјu Šangaj, za koju je kompanija ”IKEA” na inicijativu Švedskog instituta, a u saradnji sa ambasadom Kralјevine Švedske, donirala nameštaj.

– Hvala svima koji učestvuju u realizaciji zajedničkih planova Grada Novog Sada i ambasade Kralјevine Švedske. Zahvalјujući švedskoj kompaniji „IKEA“ uređena je dečija biblioteka u Šangaju, tako da od danas deca iz ovog dela grada imaju lepo opremlјenu biblioteku i jedan divan kutak u kojem će moći kvalitetno da provode vreme, da se edukuju i druže uz sjajne radnike Gradske biblioteke. Nastavlјamo saradnju i na drugim polјima, tako da smo isplanirali na proleće otvaranje „Pipi igrališta“, čiji je kontekst mnogo širi od narativa jedne priče za decu, jer je simbolika u pravima deteta i borbi protiv nasilјa nad decom. Veoma smo ponosni što smo na predlog ambasade Kralјevine Švedske izabrani da budemo jedan od tri grada na svetu koje će imati takvo igralište. Ono će biti smešteno u blizini Bulevara Patrijarha Pavla, na veoma reprezentativnoj lokaciji – rekao je gradonačelnik Vučević i zahvalio svim kompanijama iz Švedske koje će učestvovati u tom projektu.

On je dodao da je deo sastanka sa ambasadorom bio posvećen i onlajn konferenciji  predstavnika Grada sa predstavnicima švedskih kompanija u Srbiji, koja je ove godine zbog situacije sa pandemijom, upriličena preko „Zoom“ aplikacije.

– Ako budemo uspešni u borbi protiv korone, nadam se da će nam uskoro ekonomska pitanja ponovo biti u fokusu. Imamo dobar pokazatelј da je trgovinska razmena između firmi iz Novog Sada, odnosno Vojvodine, i Kralјevine Švedske u porastu, i da je čak veća nego prošle godine u istom periodu, verovatno zahvalјujući dolasku fabrika u naš grad – naglasio je gradonačelnik.

Ambasador Kralјevine Švedske Nј. E. Jan Lundin je izrazio zadovolјstvo što je Novom Sadu napravlјen kutak po uzoru na švedski model opremanja biblioteka za decu.

– Nadamo se da će biti od koristi za decu koja žive u ovom delu grada. Hvala kompaniji „IKEA“ koja je bila naš glavni partner i koja je isporučila opremu za ovaj švedski kutak. Ja nosim lepa sećanja na jednu sličnu biblioteku u mom rodnom gradu u Švedskoj i nadam se da će deca odavde stvarati lepe uspomene – rekao je ambasador i zahvalio svima na odličnoj saradnji.

Ta kompanija obezbedila je police za knjige, fotelјe, stolice, jastuke, lampe, švedske igračke, nastavna sredstva, a ambasada Švedske je poklonila kontigent knjiga za decu. U akciju opremanja dečjeg odelјenja biblioteke u Šangaju pridružila se i gradska organizacija Crvenog krsta, donacijom šest kompjuterskih stolova i 12 stolica, a putem markica koje se prikuplјaju tokom trajanja tradicionalne manifestacije „Dečja nedelјa“, obezbeđena su i finansijska sredstva koja će pomoći opremanje biblioteke.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde