Radni odnos ne prestaje zbog vojne vežbe

Ministarstvo odbrane Srbije ukazalo je da zbog angažovanja u vojnoj službi, pripadniku aktivne rezerve ne može prestati radni odnos, niti zbog toga može biti u neravnopravnom položaju u odnosu na ostale zaposlene.

Ministarsvo odbrane oglasilo se povodom, kako je navedeno, različitih tumačenja prava vojnih obveznika.
„Zaštita zaposlenih prilikom izvršenja vojne obaveze u skladu sa zakonskim propisima se nije menjala“, naveli su iz Ministarava i dodali da pripadnici rezervnog vojnog sastava, ukoliko ih poslodavac otpusti nakon učešča na vojnoj vežbi, imaju pravo da o tome obaveste nadležni Centar koji ih je uputio na vežbu.
Ministaravo odbrane će u saradnji sa resornim Ministaravom rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja razmotriti predstavke i preduzeti odgovarajuće mere.
Iz Ministava odbrane podsećaju da, ako zakonom nije drugačije predviđeno, poslodavac ima pravo na refundiranje isplaćene naknade zarade ako zaposleni odsustvuje zbog vojne vežbe ili odazivanja na poziv državnog organa. Nadokanada je obaveza nadležnog organa koji je pozvao rezervistu.
Podsetimo, Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da će vojni obveznici u rezervnom sastavu koji su odslužili vojni rok sa oružjem, tokom juna i jula biti pozivani na jednodnevne i višednevne vojne vežbe prema posebnim planovima i rasporedima.
Autor: Beta

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde