Protest jer Mađari po 10 sati drže autobuse na granici

Autobuski prevoznici koji putnike iz dijaspore prevoze u Srbiju digli glas protiv mađarskih pograničnih vlasti jer zadržavaju autobuse po više sati na granici.

Maltretiranje putnika, građana Srbije, na granici sa Mađarskom, mora što pre da prestane“, apeluje Zdravko Mitrović, autobuski prevoznik iz Frankfurta koji održava nekoliko redovnih linija prema Srbiji, Hrvatskoj i Bosni. „Posebno je u poslednjih mesec dana stanje na Horgošu postalo neizdrživo„, rekao je on u izjavi frankfurtskim „Vestima“.

Vesti“ saznaju iz neslužbenih, ali pouzdanih izvora da bi razlog za pogoršanje stanja na Horgošu mogla biti i racija koju su mađarski organi sproveli protiv svojih carinika pre oko dva meseca. Tada su suspendovana s posla čak 44 carinika i pogranična policajca jer se ispostavilo da su bili umešani u nelegalne radnje i korupciju, a sa tim su na neki način povezani i mnogi građani Srbije.
Naime, neki od suspendovanih, pa u međuvremenu i uhapšenih Mađara terete su da su zajedno sa nekoliko državljana Srbije bili umešani u nelegalno pečaćenje pasoša građana Srbije koji ilegalno, samo sa turističkim boravkom, žive i rade u zemljama zapadne Evrope, najviše u Nemačkoj. Nakon tri meseca oni bi po pravilu morali da napuste šengenski prostor ali, da bi to izbegli, oni su se obraćali „posrednicima“ koji su im uz novčanu nadoknadu završavali „posao“.  Nekoliko Srba, poreklom iz negotinskog kraja, kako saznaju „Vesti“, nalaze se zbog toga u pritvoru u Nemačkoj, jer su ostvarivali šestocifrene zarade na tom nelegalnom poslu.
Izvor: 021/Tanjug
PODELI
Prethodni članakNa današnji dan 01.08
Sledeći članakSunčano i vrućina

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde