Prepolovljene liste čekanja za zračenje u Institutu u Kamenici

Trenutno 133 pacijenta prima hemioterapiju, 210 je spremno za konformalnu radioterapiju (3D zračenje), a 15 pacijenata čeka konvencionalnu, 2D terapiju.
Kako za 021 kažu u Institutu za onkologiju Vojvodine, pacijentima su, uključujući Kamenicu 2, na raspolaganju ukupno četiri aparata za zračenje, od kojih su dva već poznata dotrajala aparata – jedan iz 2004. godine i drugi iz 2007. godine, koji su proteklih godina bili jedini koji su uopšte bili na raspolaganju. Naravno, samo kada nisu bili pokvareni. Institut već oko godinu dana koristi dva nova, Versa HD aparata za zračenje, uz pomoć kojih su smanjena čekanja na zračenje.
„Pri redovnom radu ekspertskih timova Klinike za radiološku terapiju, dnevno, ako su svi aparati u funkciji, 240-250 pacijenata primi zračnu terapiju. Zračna terapija se na Institutu sprovodi na sva četiri aparata u dve smene“, poručuju za naš portal u Institutu.
Inače, Institut za onkologiju Vojvodine prvi je u Srbiji koji je, od ovog marta, počeo da se bavi takozvanim naprednim tehnikama zračenja. Radi se o radioterapiji snopovima promenljivog intenziteta VMAT (Volumetric Modulated Arc Therapy) i IMRT (Intensity-Modulated Radio therapy), kojom su ukupno zračena 23 pacijenta, kao i o radioterapiji uz korišćenje sistema za kontrolu pokreta tumora ABC (Active Breathing Coordinator), kojom je zračeno 16 pacijenata.
Inače, rebalansom budžeta Pokrajine predviđa se 418 miliona dinara za nabavku još dva aparata za zračenje za Institut za onkologiju Vojvodine, ali nije poznato kada će isti biti kupljeni.
Kako je poznato, Srbija je, zbog slabe prevencije i teških uslova za lečenje, na drugom mestu u Evropi po smrtnosti od malignih bolesti. Muškarci u Srbiji najviše obolevaju i umiru od raka pluća, debelog creva i prostate, dok žene najčešće obolevaju i umiru od karcinoma dojke, debelog creva, raka pluća i grlića materice, obelodanio je Batut.
Autor: Gorica Nikolin – gorica@021.rs

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde