Premijera predstave „Fortinbaras se napio“

Već početkom sledećeg meseca, 7. oktobra, na Kamernoj sceni u 21.30, premijerno će biti izvedena dramska predstava po tekstu nedavno preminulog poljskog pisca Januša Glovackog Fortinbras se napio, u režiji Nikole Zavišića.

Predstava je nastala u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture Novi Sad, a igraju: Marko Savić, Nenad Pećinar, Dušan Jakišić, Igor Pavlović, Milan Kovačević, Alisa Lacko, Srđan Stojnović.

Reč je o tragikomičnoj i grotesknoj parafrazi Hamleta sa „norveške tačke gledišta“. Kako je to reditelj Zavišić istakao u ranije objavljenom intervjuu („Dnevnik“, N. P-j, 17. februara 2017), tekst je „potpuno otkačen u svakom smislu, i jako je dobra refleksija na Šekspirovog Hamleta. Tekst govori o teoriji zavere koju su, navodno, Norvežani ispleli, kako bi upropastili Dansku, koja je njihov arhineprijatelj odvajkada, i konačno zaladali njenim teritorijama. Pri tome su, međutim, svi potpuno odškrinutog mozga od alkohola.

Tako se pre svega Fortinbras, koji bi zapravo trebalo da bude pandan Hamletu, ponaša krajnje nesuvislo i sumanuto. Dakle, imamo pred sobom, uslovno rečeno, politički angažovan, a zapravo veoma duhovit, na momente apsuradan, sulud, bezobrazan u mnogo čemu – rečju, mentalno angažovan komad“, navodi reditelj Nikola Zavišić. On ističe da će komad Fortinbras se napio biti prilika da se napravi neka vrsta produžetka Hamleta, a još više možda produžetka Zdrav(o) život(e)!/ High Life, u estetici i generalno i pristupu (reč je o predstavama koje je Zavišić režirao na scenama SNP-a u poslednjih nekoliko sezona).

Dramaturg je Svetislav Jovanov, scenografi Željko Piškorić i Vladimir Savić, kostimograf Marina Sremac, muziku potpisuje Goran Simonoski, a scenski pokret Andreja Kulešević.

Repriza je 14. oktobra u 20.30.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde