Poverenica traži ocenu ustavnosti zakona zbog naknada za porodiljsko

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela je Ustavnom sudu Srbije predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti nekoliko odredaba Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Kabinet Poverenice je i ranije ukazao na pojedine sporne odredbe, a navode da se nakon donošenja zakona toj instituciji obratilo nekoliko stotina žena koje su ukazivali na te odredbe.
Navodi se da je Janković ukazala na nejednak položaj poljoprivrednica, jer za ostvarivanje naknade za porodiljsko odsustvo i odsustvo sa rada zbog nege deteta moraju da imaju osiguranje 24 meseca, a ne 18 meseci kao ostale porodilje.
Ocenjuje se i da su žene sa višim primanjima neopravdano stavljene u nejednak položaj u odnosu na žene koje su do otpočinjanja porodiljskog odsustva ostvarivale manja primanja, tako što im se naknada zarade isplaćuje u manjim iznosima od primanja na koje su plaćale poreze i doprinose.
„Pored toga, u predlogu podnetom Ustavnom sudu, ukazano je i na nejednak položaj roditelja i dece koja su rođena pre i posle stupanja na snagu ovog zakona, a koja i dalje primaju roditeljski dodatak“, navodi se u saopštenju.
Podsećamo da je prethodnih dana burne reakcije javnosti izazvala izjava Milene Antić Janić, načelnice Odseka za poslove u oblasti populacione politike u Ministarstvu za rad, da su „poslodavcima žene potrebne da rade, a ne da sutradan odu na porodiljsko odsustvo“.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde