Prema poslednjem preseku, u Srbiji je zabeleženo 289 novih slučajeva koronavirusa, a preminulo je još 6 osoba. Za poslednja 24 sata testirane su još 7.872 osobe. Vanredna situacija u 16 opština i gradova.

Klinička slika dece ozbiljnija nego u prvom naletu virusa

Rukovodilac Dečje klinike KBC „Dr Dragiša Mišović“ dr Olivera Ostojić kaže da su deca koja su smeštena u toj bolnici dobro, a da je jedno dete na kiseoničkoj terapiji.

U ovoj bolnici su uglavnom pacijenti iz Beograda, ali ima i onih iz Arilja, Užica, Smedereva, kao i tri bebe iz Novog Pazara, stare svega nekoliko dana.

Dr Ostojić navodi da je klinička slika koju razvijaju deca u ovom naletu ozbiljnija nego u prethodnom periodu, sličnija slici odraslih.

„Imaju upale plića, karakterističan nalaz u krvnoj slici, temperaturu i malaksalost. To je češće kod starije dece“, rekla je Ostojićeva.

I novi Klinički centar u Nišu postaje kovid bolnica

Zbog povećanja broja novozaraženih na jugu Srbije, novi Klinički centar u Nišu ponovo će biti kovid bolnica, i to četvrti i peti sprat nove zgrade.

Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu negu, kaže da su tokom noći već primili 14 pacijenata na intenzivnu negu. Navodi da će primati veoma teške pacijente, tako da su opremljeni sa 50 kreveta i respiratora.

U odnosu na prethodni period, sada su klinička slika i starosna struktura obolelih drugačiji. U Nišu je hospitalizovano 220 jako teških pacijenata, a četiri petine njih zahteva kiseonik.

Nemamo lakih slučajeva kao pre, oni su u kućnoj izolaciji, podseća dr Janković.

Iz Vranja poslata 142 uzorka na analizu

Iz Vranja su juče na testiranje poslata 142 uzorka na analizu. Dnevno se oko 200 ljudi javi u kovid ambulante zbog simptoma koronavirusa.

Za nedelju dana 117 Vranjanaca obolelo je od od kovida 19, a u bolnicama je 119 pacijenata.

Komunalna milicija kontroliše da li Šapčani poštuju nove mere

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje Šapca, za jedan dan broj zaraženih u Mačvi povećan je za 40, a 17 novih slučajeva je iz Šapca.

Nenad Ilić iz Komunalne milicije kaže da od proglašenja vanredne situacije kontrolišu rad ugostiteljskih objekata, koji ne smeju da rade posle 23 časa.

„Samo prvog dana smo imali upozorenja prema ugostiteljima, i od onda dva dana nemamo prekoračenja“, kaže Ilić.

Podseća da je za dve nedelje zaraženi 180 ljudi, koji su zajedno ostvarili preko 1.000 kontakata, a milicija proverava da li oni poštuju mere izolacije.

„Zasad nema istupanja kada su u pitanju građani, ali jako je bitno da se i oni što pre testiraju kako bi se okončala ta izolacija“, rekao je Ilić.

Na Kosovu najviše slučajeva do sada u jednom danu

U poslednja 24 časa u Prištini su obradili 429 sumnjivih uzoraka od kojih je 195 pozitivnih, objavljeno je iz Instituta za javno zdravlje.

Ukupan broj pozitivnih slučajeva na Kosovu od početka epidemije je 3.703 od obrađena 25.674 sumnjiva uzorka.

Od infekcije je umrlo 79 osoba, koje su imale i druge prateće bolesti

Izlečena su još 44 pacijenta, pa je ukupan broj oporavljenih 1.946. Aktivnih slučajeva je 1.678.

Najviše novozaraženih je u Prištini u kojoj je od 21 časa do pet izjutra zabranjeno kretanje ljudi. Policija kontroliše ulaz i izlaz iz grada.

Slične mere su i na prilazima Uroševcu, Prizrenu i Vučitrnu, gde je takođe na snazi zabrana kretanja tokom noći.

Vanredna situacija u 16 opština

Vanredna situacija proglašena je u Novom Pazaru, Tutinu, Kragujevcu, Vranju, Ivanjici, Beogradu, Šapcu, Čačku, Arilju, Kraljevu, Požegi, Užicu, Priboju, Lučanima, Bogatiću i Vladičinom Hanu zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde