Dugometražni film „Teslin narod“ našeg reditelja Željka Mirkovića nedavno je dobio izuzetno priznanje, a govori o Srbima koji su svojim radom ostavili trag u američkoj istoriji.

Američka filmska akademija kvalifikovala je ovaj dokumentarac Željka Mirkovića za nagradu Oskar, u kategoriji dugometražnih dokumentarnih filmova, čime je ovo ostvarenje našeg reditelja i zvanično postalo kandidat za najprestižnije priznanje u oblasti filmske umetnosti, prenose Novosti.

„Teslin narod“ je posle premijerne projekcije u Beogradu sa velikim uspehom prikazan u Njujorku, Los Anđelesu, Pitsburgu, Bostonu, Majamiju, Pertsonu i Nju Džersiju. Od jeseni kreće u dalju distribuciju i promociju po Americi, biće prikazan u Vašingtonu, Čikagu, Filadelfiji, San Francisku i drugim gradovima, a postoji veliko interesovanje da ovaj izuzetni dokumentarac vidi i publika u Kanadi, Australiji, Velikoj Britaniji i Švedskoj.

Mirkovićev film predstavlja nesvakidašnje putovanje kroz prošlost i sadašnjost našeg naroda – od iskrcavanja prvog Srbina na američko tlo pre više od 200 godina, Đorđa Šagića, iliti Džordža Fišera, čije se ime nalazi u Livingstonovoj knjizi „100 znamenitih Amerikanaca“, do današnjih velikana.

Kroz priče istaknutih Srba pored Nikole Tesle i Mihajla Pupina, publika upoznaje trostrukog dobitnika Pulicerove nagrade Volta Bogdanića, Gordanu Vunjak Novaković, jedinu ženu člana Njujorške akademije nauka, srpske inženjere, tvorce Apolo programa, legendarne oskarovce Karla Maldena, Stiva Tešića, Pitera Bogdanoviča i mnoge druge, čije je ime utkano u istoriju Amerike. Tu je i zanimljivost poput one, da je čuvena Dži Aj Džo igračka napravljena po uzoru na srpskog heroja Mihajla Pejića.

Svi ovi ljudi ostavili su traga gradeći ne samo Sjedinjene Američke Države, gde su delom živeli i radili, već su svoja imena ugradili i u istoriju Srbije. Priča o njima nije samo priča o njihovom uspehu, nego i o celom našem narodu i njegovim potencijalima koji nadrastaju lokalne ili nacionalne okvire.

Teslin narod je simbol koji se prepoznaje kao mogućnost povezivanja radi ostvarivanja pozitivnih ciljeva. Teslin narod je simbol koji ne traži geografsko objašnjenje. Teslin narod se globalno prepoznaje kao brend koji obavezuje da se jedino zalaganjem i rezultatima postižu pozitivne vrednosti – istakao je reditelj i producent Željko Mirković.

Film je urađen u koprodukciji „Optimistik filma“ i RTS-a, na inicijativu Tesla Science Foundation iz Filadelfije, a podržali su ga Ministarstvo kulture Srbije, Ambasada SAD u Beogradu i Savet za kreativne industrije predsednice Vlade Ane Brnabić.

Ostvarenje „Teslin narod“ uvršteno je u arhive vodećih svetskih institucija: Kongresna biblioteka u Vašingtonu, biblioteka Univerziteta Harvard, biblioteka Univerziteta Jejl, Hilandarska naučna biblioteka na Univerzitetu u Ohaju, biblioteka Univerziteta Kolumbija, biblioteka Univerziteta u Ohaju, biblioteka „Elmer Holms Bobst“ u Njujorku, biblioteka Hillman Univerziteta u Pitsburgu, biblioteka Univerziteta Djukejn, biblioteka Univerziteta u Pensilvaniji.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde