U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) otvorena je izložba radova Dušana Junačkova nastalih između 2003. i 2013 godine. Junačkov je svoje radove poklonio kulturnim institucijama na teritoriji Vojvodine, pa se tako deset slika ovog umetnika nalaze u kolekciji MSUV, i ovom prilikom predstavljene su javnosti.

Izložbu čine slike koje se ukazuju poput velikih površina crne, guste, reljefne materije, a pored slika izložene su i skice na osnovu kojih su same slike i nastale.

 

Slike nastaju uglavnom na tlu u ateljeu koji je ujedno i životni ambijent Junačkova, dakle u prostoru poistovećenog rada i življenja, što se odrazilo na zdravlje Junačkova. Slikane su četkama i alatima, ali najčešće rukama. Iako bez naziva, svaka slika nosi sa sobom određeni tekst, poruku i životnu filozofiju.

Izložba radova Dušana Junačkova ima veliki značaj za MSUV jer se bavi jednim nedovoljno zastupljenim periodom stvaralaštva, a svojevrsan značaj ima i za slikarstvo i kulturu u celini.

Ova izložba predstavlja jedinstvenu priliku posetiocima da se upoznaju sa umetničkim izrazom Dušana Junačkova, ali i sa kolekcijom MSUV.

Izložba će biti otvorena za posetioce do 20. avgusta, a ulaz je besplatan.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde