Odluka u Goši očekuje se danas

Koliko je blizu rešenje problema u FŠV Goša iz Smederevske Palanke, koja je u blokadi zbog duga državi od oko četiri miliona evra i u kojoj radnici već četiri meseca štrajkuju zbog neisplaćenih zarada, zavisi od dogovora da li će zaposleni početi da rade pre ili nakon isplate zaostalih plata.

Ta odluka trebalo bi da bude doneta ovog jutra, kada će sa radnicima da razgovaraju predsednik Štrajkačkog odbora Milan Vujičić i generalni direktor Goše Milutin Šćepanović.

Kako je juče istakao ministar privrede Goran Knežević, država je spremna da napravi reprogram dugova prema Fondu za razvoj i Poreskoj upravi tek kada Goša počne da radi, odnosno kada se radnici vrate na posao i kada fabrika bude mogla da garantuje da će da isporuči robu dobavljačima.

Ipak, u izjavama koje su Tanjugu dali Vujičić i Šćepanović, problem leži upravo u tome kada će zaostale zarade da budu isplaćene.

„Jedina stvar oko koje se generalni direktor i ja ne slažemo, to je isplata para. On traži da krenemo da radimo, pa kada prodamo nešto od vagona i obrtnih postolja, da će da nam da novac. Za nas radnike to nije prihvatljivo. Sve ostalo možemo da pregovaramo, ali oko te prve tačke – ne“, izričit je Vujičić.

Šćepanović, ističe da je zahtev za isplatom zarada legalan, ali da ne može ništa da učini zbog blokade računa, za šta je potreban reprogram dugova.

„Limitiran sam mojim mogućnostima, jer je Goša u blokadi. Kako mogu da dam, kada nemam. Mogu kada se uradi reprogram, ali za reprogram vlada insistira da počnu da rade, jer je ovo velika blokada…skoro četiri miliona evra“, rekao je Šćepanović.

I Vujičić i Šćepanović su najavili da će jutros razgovarati sa radnicima i da će im predstaviti preporuku koju je juče usaglasio Odbor za mirenje u Republičkoj agenciji za mirno rešavanje radnih sporova.

U toj preporuci se navodi da se zaposlenima odmah po prodaji teretnih vagona ili obrtnih postolja na ime dela neisplaćenih zarada jednokratno isplati najmanje 65.000 dinara, dok bi ostatak zaostalih zarada za 2015, 2016. i 2017. bio isplaćen u 16 mesečnih rata počev od 1. septembra ove godine.

„Ostajemo u štrajku. Sutra izlazim pred radnike, da im izložim šta smo pričali, kako može da bude i šta dalje. Radnici će da odluče šta i kako“, poručio je Vujičić.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde