Od SB 66 miliona evra zajma za nepogode

Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je Srbiji zajam u iznosu od 66 miliona evra koji će joj pomoći u pružanju pomoći građanima ako dođe do elementarnih nepogoda, što je prvi takav zajam ove finansijske institucije u Evropi, saopštila je danas Svetska banka.

Zajam će vladi obezbediti novac za hitne potrebe i obnovu u slučajevima kada se proglasi vanredna situacija, tako da se za to ne koriste redovna budžetska sredstva, dodaje se u saopštenju.

Zajam će takođe podići tehničke sposobnosti zemlje za planiranje i reakciju nakon katastrofa, kao i posledica klimatskih promena.

Srbija je, kako se navodi u saopštenju, podložna različitim prirodnim nepogodama, kao što su poplave, klizišta, suše i zemljotresi, a nedavna studija je pokazala da je posebno podložna budućim klimatskim promenama i padavinama, a nepogode vezane za promene klime biće sve češće i intenzivnije.

Ovaj zajam može da revolvira, tako da se novac vraćen pre nego što se projekat zatvori može ponovo koristiti, navodi se u saopštenju, i dodaje da se sredstva mogu povlačiti tri godine, ali se taj period može produžavati četiri puta.

Izvor:RTV

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde