Objedinjen portal za pretragu kulturnog nasleđa Srbije predstavljen u Novom Sadu

Pretraživač kulturnog nasleđa je nacionalni projekat u oblasti digitalizacije u kulturi pokrenut od strane Ministarstva kulture i informisanja uz stratešku podršu kompanije Majkrosoft Srbija. Ovaj projekat predstavljen je danas u Istorijskom arhivu grada Novog Sada.

Ovaj projekat nastao je sa ciljem da se najširoj javnosti predstave digitalizovani fondovi i obezbede informacije o kulturnom nasleđu koje se čuva u bibliotekama, arhivima, muzejima, galerijama i zavodima za zaštitu spomenika.

Pomoćnik ministra kulture i informisanja zadužen za razvoj digitalne infrastrukture dr Dejan Masliković istakao je da je ministarstvo prepoznalo značaj prvog nacionalnog pretraživača, ali da je inicijativa za njegovo pokretanje potekla od samih institucija kulture.

Na ovom projektu partner kompanija je Majkrosoft Srbija, a direktor ove kompanije Željko Vujinović izjavio je da će Majkrosoft nastaviti sa daljim radom na unošenju podataka u jedinstveni softvreski sistem, koji se koristi svuda u svetu, pa od sada i kod nas.

Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević smatra da će ovaj pretraživač biti od izuzetnog značaja u međuinstitucionalnoj saradnji, u jačanju kulturnog identiteta, privlačenju nove publike i popularizaciji kulture i umetnosti uopšte.

Pretraživač kulturnog nasleđa korisnicima pruža mogućnost da se, na jednom mestu, unošenjem ključne reči, dobijaju osnovne informacije o pojmu zadatom u polju pretrage koje su rezultat stručne obrade.

Zvaničnu veb stranicu Pretraživača kulturnog nasleđa možete posetiti na www.kultura.rs

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde