Komemorativni program povodom 74. godišnjice deportacije novosadskih Jevreja u zloglasne logore, a najviše u Aušvic,održao se ispred novosadske Sinagoge.  Vence su na spomen-tablu u dvorištu Sinagoge položili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević, predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Adam, kao i predstavnici drugih jevrejskih opština.

Krajem aprila 1944. godine, nakon preuzimanja vlasti u Mađarskoj, nacisti su pokrenuli akciju likvidacije celokupne populacije Jevreja u područjima pod kontrolom Mađarske i za nekoliko nedelјa u Aušvicu i drugim logorima je ubijeno više stotina hilјada Jevreja. Iz Novog Sada je deportovano 1 900 Jevreja, a kraj rata je dočekalo samo njih 300.Ovakvi događaji, prema rečima predsednika Jevrejske opštine Novi Sad, trebalo bi da podsećaju  al i obrazuju buduće naraštaje, kako bi se takvi i slični događaji u budućnosti uvek osuđivali.

Komemorativni program organizovala je Jevrejska opština Novi Sad, koja svake godine 26.aprila  na ovaj način obeležava godišnjicu deportacije novosadskih Jevreja u ozloglašene logore.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde