Novi sistem nabavke lekova loš po pacijente?

Ukoliko Srbija prihvati predlog Svetske banke, lekovi koji se izdaju na recept, o trošku osiguranja, nabavljaće se, umesto po zaštićenom imenu, što je sada slučaj, po generičkom nazivu.
To znači da bi pacijentima bio dostupan samo određeni lek iz grupe koja se koristi za lečenje nekog oboljenja, a ne više njih, kao do sada.
Novi model bi, prema projekciji Svetske banke, omogućio uštedu od 50 miliona evra godišnje, ali u udruženjima pacijenata i među lekarima postoji strah da bi se time značajno suzila mogućnost izbora terapije, pišu „Novosti“. Najviše ih plaši da bi pacijenti u tom slučaju o trošku osiguranja mogli da dobiju uglavnom samo jedan lek, dok bi generičke paralele, odnosno lekovi drugih proizvođača istog hemijskog sastava, ali drugačijeg naziva, morali da kupuju.
Ono što bude povoljnije po državu, to će se primenjivati. Ali su bitni i sigurnost i kvalitet, kao i da građani u svakom momentu znaju da imaju lekove„, kaže ministar Zlatibor Lončar. On je dodao da su u pitanju isti lekovi i da će razlika biti samo u nazivu, a sastav je isti.
Model nabavke lekova koji predlaže Svetska banka podrazumeva uvođenje centralizovane javne nabavke lekova na recept po generičkom nazivu INN (međunarodni nezaštićeni naziv leka ili naziv leka po sastavu) za lekove sa A liste koji se u potpunosti izdaju o trošku osiguranja uz participaciju od 50 dinara po kutiji i sa a1 liste za koje postoji procentualno učešće u ceni leka od 10 do 90 odsto. Lekovi bi se nabavljali na tenderu, po kriterijumu najniže cene.
Predsednica Odbora Udruženja za farmaceutsku i medicinsku privredu PKS Sanda Savić, na skupu „Zdravstvena politika i javne nabavke lekova na recept na recept – analiza rizika i efekata nabavke po INN-u“, ukazala je na zaključak istraživanja konsultantske kuće „Ernst i Jang“ koje je pokazalo da bi uvođenjem INN tendera država mogla da uštedi oko četiri milijarde dinara u prvoj godini, ali bi kasniji gubici kao posledica svih negativnih efekata gotovo u celosti poništili ostvarenu uštedu.
Prelazak na nabavku lekova po INN prema mišljenju profesorke Milice Prostran sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, mogao bi da izazove povredu prava pacijenata na izbor lekova i da ograniči terapijske opcije koje su lekarima na raspolaganju.
U praksi, to bi značilo da vam lek proizvođača koji godinama koristite, ukoliko ne pobedi na INN tenderu, više ne bi bio dostupan o trošku zdravstvenog osiguranja. Učestala promena lekova je rizična, posebno za pacijente sa kardiovaskularnim bolestima, a isto tako i za one s hroničnim opstruktivnim bolestima pluća, psihijatrijske pacijente,...“, objašnjava dr Prostran.
Izvor: 021

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde