Novčana podrška porodicama s decom biće obezbeđena i ove godine, u ukupnom iznosu od gotovo 485 miliona dinara za 17.375 korisnika, odlučeno je na poslednjoj sednici Skupštine grada.

To podrazumeva pomoć za novorođenčad, za porodice koje dobiju trojke, novogodišnju novčanu pomoć i poklon, novčani poklon povodom Dana Grada, besplatan boravak dece u PU „Radosno detinjstvo”, ishranu dece u osnovnim školama, pomoć u školovanju darovitih učenika srednjih škola, finansiranje vantelesne oplodnje, platni promet i bankarske usluge za isplate pomoći utvrđene odlukom i program manifestacije „Dečja nedelja”, u čijoj realizaciji učestvuju deca iz predškolskih ustanova i osnovnih škola Novog Sada. Svi zahtevi se podnose putem Pisarnice Gradske uprave za opšte poslove u Žarka Zrenjanina 2.

Prava na ovaj vid podrške imaju porodice čiji su članovi državljani Republike Srbije i imaju prijavljeno prebivalište u Novom Sadu, odnosno boravište, ako je reč o osobama raseljenim s Kosova i Metohije. Sva prava ostvaruje majka koja rodi prvo dete, trojke, prva se porodi 1. januara ili na Dan Grada, 1. februara. Kada se tih datuma pri porođaju rodi više od jednog deteta, svako novorođenče dobija određni novčani iznos i poklon. Da bi majke uopšte ostvarile ta prava, moraju da podnesu fotokopiju lične karte i izjavu da neposredno brinu o detetu, kao i dokaz o državljanstvu i mestu prebivališta/boravišta, ali i fotokopiju računa otvorenog kod poslovne banke. Službenim putem se pribavlja izvod iz matične knjige rođenih za svu decu.

Na besplatan boravak dece u PU „Radosno detinjstvo” imaju pravo roditelji, staratelji i hranitelji čije dete ostvaruje pravo na dečji dodatak, novčanu socijalnu pomoć, koji imaju više od dvoje dece, te oni čije dete ima smetnje u razvoju, ali i deca bez roditeljskog staranja. Osim fotokopije lične karte i potvrde izabranog lekara, ukoliko je reč o detetu sa smetnjama u razvoju, a koje pribavljaju podnosioci zahteva, službenim putem se obezbeđuje rešenje o ostvarenom pravu na dečji dodatak ili socijalnu pomoć, izvodi iz matične knjige rođenih za troje i više dece, potvrda Centra za socijalni rad za decu bez roditeljskog staranja i mišljenje Interresorne komisije. Pravo na besplatan boravak preispituje se svakog 1. septembra. S druge strane, roditelji koji imaju decu uzrasta od šest meseci do polaska u osnovnu školu, a žele da ih upišu u privatne vrtiće, takođe imaju pravo na novčanu pomoć od Grada.

Pravo na besplatnu ishranu, koja obuhvata tri obroka (doručak, užinu i ručak) imaju deca prvog razreda osnovnih škola i deca koja imaju smetnje u razvoju i učenici su od prvog do četvrtog razreda. Na besplatnu užinu pravo imaju deca od prvog do osmog razreda. Pravo na besplatne obroke u osnovnim školama imaju i deca koja spadaju u neku od navedenih kategorija, a princip prikupljanja papira za ostvarivanje i tog prava je identičan kao i za prethodni.

Grad snosi i troškove za vantelesnu oplodnju onih porodica koje zbog steriliteta ili privremene neplodnosti ne mogu da imaju decu, ali i onima koji ih već imaju.

Izvor: Dnevnik

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde